НБУ зберіг облікову ставку на рівні 12,5%

Четвер, 6 липня 2017, 14:15

Нацбанк залишив незмінною облікову ставку і встановив її на рівні 12,5%.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

НБУ відзначає, що інфляційні процеси в цілому залишаються контрольованими.

Реклама:

"Прискорення інфляції до 13,5% у травні і до 15% в червні за оцінками НБУ дещо перевищувало траєкторію прогнозу НБУ. Це було обумовлено перш за все зростанням сирих продуктів харчування. Підвищення цін на м'ясні та молочні продукти на світовому ринку активізувало експорт вітчизняної продукції, в результаті чого її пропозиція на внутрішньому ринку скоротилася. А втрата частини врожаю в результаті весняних заморозків і збільшення пропозиції дорожчої імпортованої продукції відбилося на внутрішніх цінах на овочі та фрукти", - йдеться в повідомленні.

У той же час базова інфляція була нижчою, ніж очікувана і в травні становила 6,5%.

Стримуючими факторами для неї стали більш низький потенційний рівень загального попиту, помірні фіскальна і монетарна політика.

Ослабленню тиску на ціни також сприяло істотне поліпшення інфляційних очікувань, обумовлене сприятливою ситуацією на валютному ринку.

У середньостроковій перспективі до уваги взята невизначеність, пов'язана з темпами підвищення урядом соціальних стандартів і можливими змінами у державній політиці субсидування.

Також зберігається невизначеність щодо проведення макроекономічної політики і структурних реформ, необхідних для збереження макрофінансової політики.

Нагадаємо, 28 жовтня 2016 року НБУ знизив облікову ставку з 15% до 14%, а в грудні 2016 і січні 2017 - зберіг на рівні 14%, в квітні 2017 року - знизив до 13%, в травнем 2017 року - знизив до 12,5%.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: