Білорусь вперше обійшла РФ у поставках зрідженого газу в Україну

Вівторок, 13 червня 2017, 15:23

У травні в Україну було імпортовано на 51% менше скрапленого газу з Росії, ніж роком раніше, і на 46% менше, ніж у квітні.

Про це повідомляє OilNews, посилаючись на дані дослідження Консалтингової групи А-95.

Зниження російських поставок експерти пов'язують з новим порядком експорту ЗВГ з Росії. З 1 травня 2017 року експорт в Україну повинен проходити обов'язкове узгодження з Федеральною службою з технічного та експортного контролю РФ. На даний момент точно відомо, що такий дозвіл отримав експортер газу Роснєфті в Україні компанія Proton Energy Group S.A. На її рахунку поставка в травні 26,2 тис. тонн ЗВГ в Україні.

Решта російських обсягів припадають на Лукойл, Сибур і Газпром. За даними трейдерів, ці експортери довантажували квітневі обсяги.

Реклама:

Експерти також звертають увагу на відсутність поставок від компаній Сергія Курченка, які, нібито, також отримали дозвіл ФСТЕК.

Падіння російських поставок було компенсовано зростанням імпорту з Білорусі. У травні 2017 року з цього напрямку надійшло 50,1 тис. тонн газу, що майже вдвічі більше, ніж у квітні і на 74% більше, ніж в травні 2016 року.

Білорусь вперше за роки спостережень обійшла РФ за обсягами поставок газу в Україну.

Залізничний імпорт йшов з трьох основних джерел: Білоруського ГПЗ (Річиця), Мозирського НПЗ і з ГНС "Трансекспедиція" в Вітебську. У тому числі автомобільним транспортом з РБ ввезли 11,7 тис. Т скрапленого газу, основний обсяг якого припав на відвантаження Білорусьнафта.

"Результатом нового порядку експорту газу з Росії стало не тільки посилення білоруських постачальників, але і зниження котирувань в Бресті внаслідок надлишку пропозиції з Росії. Це спровокувало падіння оптових цін в Україні, яке вже докотилося до автозаправних станцій", - заявив експерт А-95 Артем Куюн.

Нагадаємо, на початку червня повідомлялося, що СБУ викрила більшість імпортерів паливно-мастильних матеріалів і скрапленого газу в масштабних фінансових махінаціях.

У кримінальному провадженні, в рамках якого СБУ заблокувала рахунки і ресурси ряду імпортерів зрідженого газу, бере участь 31 юридична особа, в тому числі п'ять імпортерів ЗВГ і два експедитора.

Читайте також: Спроба номер два: що СБУ шукала у імпортерів зрідженого газу

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: