Бахматюк просить Порошенка і Гройсмана захистити від Гонтаревої

Вівторок, 17 січня 2017, 15:24

Власник найбільшого агрохолдингу України Ukrlandfarming бізнесмен Олег Бахматюк звернувся до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в конфлікт з главою Національного банку Валерією Гонтаревою.

Про це йдеться в листі-зверненні Бахматюка.

"Вже більше 2,5 років Ukrlandfarming відчуває перманентні спроби рейдерського захоплення, інформаційних і юридичних атак, фінансовий та правовий тиск з боку НБУ, що може істотно позначитися не тільки на діяльності компанії, але і на стані економіки держави", - йдеться в листі.

За словами Бахматюка, за 2016 року агрохолдинг виготовив продукції на 1,2 млрд дол., що становить близько 1,5% ВВП України. Сплачено понад 2 млрд грн податків до бюджетів різних рівнів, зарплати співробітникам - більше 2,5 млрд грн.

Реклама:

Бахматюк вважає, що Гонтарева, неправомірно використовуючи службове становище і засоби впливу чиновника високого рангу, поширює неправдиву інформацію про акціонерів холдингу, що унеможливлює його роботу.

Згідно зі зверненням, з середини 2014 року Нацбанк визнав неплатоспроможними обидва афілійовані з Ukrlandfarming банки - "Фінансова ініціатива" і ВіЕйБі банк.

 
 

"При цьому "Фінансова ініціатива" був виведений з ринку з надуманих причин. НБУ спровокував непоправну "дірку" в балансі, яка не була обґрунтована ринковими умовами", - наголошується в листі.

За словами Бахматюка, незаконність списання облігацій за заниженою вартістю була підтверджена рішенням Адміністративного суду Києва, яке залишено без змін Апеляційним і Вищим адміністративним судами України.

Крім цього, Адміністративний суд Києва визнав незаконними і дії самого НБУ про списання облігацій.

Раніше в ході зустрічей з представниками уряду та адміністрації президента керівництво Ukrlandfarming запропонувало план можливої реструктуризації заборгованості холдингу без будь-яких дисконтів з посиленням застави і з зрозумілими економічними термінами.

Керівництво Нацбанку не погодилося на запропонований сценарій і розповсюдило на своєму сайті і в ЗМІ інформацію про заборгованість акціонера Ukrlandfarmingна суму понад 38 млрд грн перед державою, що, на думку Бахматюка, абсолютно не відповідає дійсності.

За його словами, Гонтарева брала участь в суднових засіданнях, особисто спілкувалася з суддями та головами суду перед початком і під час розгляду справи, що є порушенням норм законодавства, зловживанням службового становища і тиском на суд.

Нагадаємо, раніше на своїй сторінці у Facebook НБУ повідомив, що Бахматюк винен державі, громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн.

Раніше, НБУ повідомив, що регулятор подав на Бахматюка, як власника визнаних неплатоспроможними банків "ВіЕйБі" і "Фінансова ініціатива", в суд 5 позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, які сумарно заборгували Нацбанку з рефінансування 10,9 млрд грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: