Міненерго назвало перешкоди для створення в Україні газового хабу

П'ятниця, 8 липня 2016, 20:18

Міністерство енергетики та вугільної промисловості вважає, що для створення в Україні газового хабу необхідно перейти на енергетичні одиниці вимірювання кількості газу і створити біржу газу.

Про це сказала заступник директора департаменту нафтогазового комплексу Міненерговугілля Тетяна Довжок під час круглого столу, присвяченого проблемам газового ринку в Україні, передає УНІАН.

"На сьогодні є велике питання (до створення газового хабу в Україні - Ред.). Вся Європа на сьогодні працює, використовуючи енергетичні одиниці вимірювання газу, а ми використовуємо кубічні метри. На сьогодні наша нормативна база не сприяє тому, щоб європейські партнери закачували газ в наші сховища, оскільки вони дають нам джоулі, а ми їм повертаємо кубометри", - зазначила Довжок.

Представник Міненерго сказала, що другою перешкодою для створення хабу є відсутність біржі газу в Україні.

Реклама:

"У нас не існує біржі газу. У міністерстві обговорюються плани про те, що необхідно переходити до створення такої біржі, на якій можна було б вільно торгувати газом", - сказала Довжок.

Вона вважає, що створення біржі позитивно позначиться на формуванні ціни на газ, і саме тоді вона буде реально ринковою. На думку представника Міненерговугілля, Україна може створити свій газовий хаб на основі підземних сховищ газу, які володіють вільними потужностями зі зберігання "блакитного палива".

"Наші підземні сховища газу завантажені не повністю. Їх загальна ємність становить понад 30 млрд кубометрів газу, тоді як на початок опалювального сезону ми в середньому закачуємо всього 17 млрд кубометрів газу. Вільний об'єм цікаво було б використовувати для зберігання газу європейських партнерів для того, щоб запустити в Україні газовий хаб" - сказала Довжок.

Як повідомлялося, у вересні 2015 року тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна зацікавлена стати частиною великого проекту зі створення європейського газового хабу, який розроблявся за участю польської, румунської, угорської та словацької сторін.

Тоді він підкреслив, що участь нашої країни в такому газовому хабі посилить нашу незалежність і дозволить вільно торгувати газом без будь-яких обмежень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: