Ірак випустить облігації на 2 мільярди доларів

П'ятниця, 3 червня 2016, 16:17

Ірак сподівається продати євробонди на суму 2 мільярди доларів в останній квартал року, коли почне надходити міжнародна допомога, що буде сприяти зниженню вартості запозичень.

Про це сказав міністр фінансів Іраку Хошияр Зебарі в інтерв'ю Рейтер.

Країна-член ОПЕК очікує отримати у вересні 600 мільйонів доларів від Міжнародного валютного фонду - перший транш із загальної суми в 5,4 мільярда доларів, які організація буде виділяти протягом трьох років в рамках резервної угоди, про яку було оголошено минулого місяця, сказав Зебарі.

Ірак звернувся по міжнародну допомогу після обвалу цін на нафту два роки тому, який спровокував падіння виручки. Дев'яносто п'ять відсотків бюджетного доходу Ірак отримує від продажу нафти.

Реклама:

Минулого разу Багдад продавав міжнародні боргові зобов'язання в 2006 році, випустивши облігацій на суму 2,7 мільярда доларів з терміном погашення в 2028 році і купоном 5,8%.

Рейтингове агентство Fitch повідомило 20 травня, що угода між Іраком і МВФ ймовірно прокладе шлях для майбутньої міжнародної допомоги і уряд отримає можливість випускати міжнародні бонди.

Обвал цін на нафту трапився саме в той час, коли Ірак потребував великих ресурсів для боротьби з радикальною "Ісламською державою", яка захопила великі території північних і західних регіонів країни. В результаті війни своє житло покинули близько чотирьох мільйонів осіб.

Угода з МВФ має допомогти Іраку отримати в цілому 18 мільярдів доларів міжнародної допомоги в найближчі три роки, сказав Зебарі, згадавши серед донорів Всесвітній банк і групу семи провідних розвинених економік G7.

Уряд Іраку проведе зустріч наступного тижня, на якій будуть схвалені заходи бюджетної політики, узгоджені з МВФ, для скорочення витрат і збільшення частки прибутків не від продажу нафти, сказав він.

Недавнє пожвавлення цін на нафту, які досягли 50 доларів за барель з менш ніж 30 доларів за барель на початку року, не змусить уряд зволікати з реформами, сказав міністр.

Серед запропонованих заходів - збільшення податку на прибуток, продажі та митні збори, які не торкнуться бідних верств населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: