Іран оголосив про готовність заморозити нафтовидобуток

Субота, 7 травня 2016, 14:34

Представник іранської національної нафтової компанії NIOC заявив про готовність Тегерана приєднатися до плану з заморожування обсягів видобутку, так як Іран вже досяг бажаного рівня виробництва.

Про це пише "Прайм" з посиланням на іранський телеканал Press TV.

Раніше Тегеран заявляв про бажання відновити рівень видобутку нафти, який був до введення санкцій (близько 4 мільйонів барелів на добу), і, відповідно, свою частку на світовому ринку.

Ця позиція стала однією з причин розбіжностей нафтовидобувних країн на зустрічі в Досі 17 квітня, де обговорювалася можливість заморозки обсягів видобутку нафти на січневому рівні.

Реклама:

Як заявив директор з міжнародних зв'язків NIOC Мохсен Камсарі, Іран вже досяг свого цільового показника з видобутку: посилаючись на підрахунки ОПЕК, він назвав цифру в 4,2 мільйона барелів на добу.

"Відповідно, цифра, до якої прагнув міністр нафти Биджан Зангане, досягнута, і ми можемо приєднатися до плану з заморожування видобутку нафти", - цитує телеканал його заяву іранським ЗМІ.

При цьому Камсарі зазначив, що остаточне вирішення питання залишається за міністром.

Раніше на цьому тижні керуючий директор Національної іранської нафтової компанії Рукнеддін Джаваді заявляв, що рівень видобутку нафти Ірану досяг 3,7 мільйона барелів на добу.

За його словами, Іран буде готовий приєднатися до плану з заморожування видобутку через 1-2 місяці після досягнення досанкціонного рівня видобутку і експорту нафти.

Нафтовидобувні країни за підсумками зустрічі в Досі 17 квітня не дійшли згоди з заморожування рівня видобутку нафти. Ряд країн ОПЕК, в першу чергу Саудівська Аравія, несподівано стали наполягати на участі в угоді більш широкого кола учасників, в тому числі Ірану.

Іран і "шістка" міжнародних учасників переговорів раніше досягли історичної угоди з врегулювання багаторічної проблеми іранського атома.

Багатомісячні переговори завершилися прийняттям спільного всеосяжного плану дій, виконання якого повністю зніме з Ірану введені раніше економічні і фінансові санкції з боку РБ ООН, США і Євросоюзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: