Україна формуватиме стабзапаси нафти й нафтопродуктів у 2017 році

Вівторок, 17 травня 2016, 16:07

Держрезерв розробив план поетапної імплементації Євродирективи 2009 року про формування стабілізаційного запасу нафти й нафтопродуктів, і найближчим часом чекає затвердження цього проекту урядом для старту закладки стабзапасу вже з 2017 року.

Про це повідомив глава відомства Вадим Мосійчук, пише "Інтерфакс-Україна".

"Як тільки план буде прийнятий, ми плануємо в травні запросити до нас глав агентств резервів європейських країн, експертів Енергетичного співтовариства і учасників українського ринку... і розглянути найбільш оптимальні для України моделі реалізації накопичення і зберігання нафтопродуктів. І вже в 2017 році плануємо закласти першу партію палива", - сказав він.

Глава Держрезерву нагадав, що згідно з Євродирективою 2009 року стабілізаційний запас має бути сформований до 2023 року в об'ємі 61 дня середньодобового споживання або 90 днів середньодобового чистого імпорту.

Реклама:

"Для нас найбільш оптимальним є другий варіант. За попередніми даними розрахунків експертної групи, зробленими минулого року, запаси, які необхідно закласти, - це мінімум 2 млн тонн", - заявив Мосійчук.

Він уточнив, що розрахунок проводили експерти Енергетичного співтовариства за затвердженою постановою Кабміну методикою з урахуванням середнього споживання нафтопродуктів за попередній рік.

За його словами, у зв'язку з політичними і економічними подіями в країні враховували два роки - 2013-2014. Проте ці показники робоча група і експерти Енергетичного співтовариства ще переглядатимуть, додав глава Держрезерву.

За його словами, Європа виділяє для реалізації планів Євродирективи загалом 45 млн дол, у тому числі для консолідація нафтобаз, і перші грошові надходження у розмірі 5 млн дол Україна вже отримала.

Мосійчук зазначив, що відомство планує цього року консолідувати підконтрольні йому нафтокомбінати, вивести нову структуру під робочою назвою ДП "Нафторезерв" на прибутковий рівень, а вже наступного року - вийти на рішення Кабінету Міністрів про його подальшу корпоратизацію.

За його словами, запрошені для співпраці юридичні та аудиторські компанії розроблять принципи і положення прозорого корпоративного управління для подальшого затвердження урядом.

Глава Держрезерву уточнив, що планований холдинг "Нафторезерв" об'єднає п'ять нафтокомбінатів і дозволить зберігати близько 1 млн тонн нафтопродуктів.

Він додав, що тривають також переговори з Міністерством оборони про можливість передачі в цей холдинг деяких їх нафтобаз, які вже відповідають усім технічним вимогам по розміщенню нафтопродуктів.

За словами глави відомства, у рамках імплементації Євродирективи планується модернізувати наявні нафтобази, побудувати нові, а також залучити приватний сектор для накопичення і зберігання, для чого проводиться технічний аудит на усіх нафтокомбінатах і готується техніко-економічне обгрунтування модернізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!