Moody's знизило рейтинг Саудівської Аравії через дешеву нафту

Понеділок, 16 травня 2016, 10:22

Moody's Investors Service знизило довгостроковий кредитний рейтинг емітента Саудівської Аравії до "A1" з "Aa3" зі стабільним прогнозом, оскільки падіння світових цін на нафту призвело до суттєвого погіршення кредитного профілю королівства.

Про це йдеться в звіті агентства, пише Прайм.

У той же час Moody's вважає, що новий план економічних реформ Саудівської Аравії може дозволити стабілізувати показники її кредитного профілю і привести до підвищення кредитного рейтингу в майбутньому.

В кінці квітня рада міністрів Саудівської Аравії схвалила план економічних реформ "Бачення Королівства Саудівська Аравія 2030", метою якого є лібералізація економіки і зниження її залежності від нафти.

Реклама:

Експерти Moody's прогнозують зниження номінального ВВП королівства на 5% в 2016 році після скорочення індикатора на 13,3% в 2015 році.

Зростання реального ВВП в 2016 році сповільниться до 1,2% з 3,4% роком раніше.

Дефіцит бюджету в 2016-2020 роках складе в середньому 9,5%, що зажадає залучення фінансування в розмірі 324 мільярдів доларів - майже 50% номінального ВВП 2015 року.

Падіння світових цін на нафту призвело до зниження агентством рейтингів та інших великих країн-видобувачів "чорного золота".

Так, довгостроковий кредитний рейтинг Омана знижений до "Baa1" з "A3", а аналогічний рейтинг Бахрейну знижений до "Ba2" з "Ba1".

Прогнози по рейтингах стабільні.

Крім того, Moody's призначило негативні прогнози по довгострокових кредитних рейтингах Кувейту, Абу-Дабі та Катару, підтвердивши їх на рівні "Aa2" кожен.

Як пояснює Moody's свої рейтингові дії, агентство очікує подальшого збільшення дефіциту бюджетів цих країн і скорочення їх економічного зростання на тлі нестабільності нафтового ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: