ЗМІ: "Газпром" змирився зі сланцевою революцією і готовий знижувати ціни

Вівторок, 2 лютого 2016, 11:50

Після дворічної перерви на тлі загострення відносин між РФ і США "Газпром" повернувся до діалогу з американськими інвесторами і вперше пояснив, як боротиметься з кризою на своїх зовнішніх ринках, у тому числі з наслідками сланцевої революції, факт якої довго заперечував.

Про це пише "Комерсант".

"I`ll be back- з такої фрази з фільму "Термінатор" заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв розпочав в понеділок виступ перед американськими інвесторами.

У 2015 році "Газпром" показово скасував традиційні зустрічі в Нью-Йорку і Лондоні, провівши натомість презентації в Гонконгу та Сінгапурі.

Реклама:

Але тепер політична ситуація хоча б частково стабілізувалася, а надії "Газпрому", як і інших великих російських компаній, на Азію виявилися як мінімум перебільшеними, відзначають співрозмовники видання.

Медведєв і сам визнав, що "левова частка позикового фінансування" "Газпрому" надходить з США, і висловив надію на зустріч в 2017 році.

Суть промов менеджерів "Газпрому" була зібрана в двохвилинному відеоролику. Там на тлі зварюваних труб і загублених в тайзі родовищ закадровий голос запевняє: компанія вже успішно переживала періоди низьких цін на енергоносії і в неї є компоненти для виживання - низька собівартість видобутку, величезні запаси газу та інфраструктура для постачань до Європи.

"Газпром" розробив бюджет із середньою ціною на нафту 35 доларів за барель, тестує сценарії з 25 і 20 доларів за барель, уточнив заступник голови фінансового департаменту Ігор Шаталов. Монополія урізує інвестиції, скасувавши або відклавши проекти на 20 млрд доларів.

Але у американських інвесторів основні питання були про те, чи зможе "Газпром" конкурувати на своєму ключовому європейському ринку з дешевим зрідженим газом насамперед із США.

За оцінкою Джеймса Хендерсона з Оксфордського інституту енергетичних досліджень, єдиною стратегією, яка дозволила б "Газпрому" збільшити виручку на тлі масових поставок американського СПГ, є підтримка низьких цін в Європі.

На думку експерта, ціни 155-180 доларів за тисячу кубометрів роблять поставки СПГ із США нерентабельними і дозволять збільшити експорт "Газпрому" в далеке зарубіжжя до 190 млрд кубометрів на рік.

Спроба утримати поточні ціни (більше 200 доларів за тисячу кубометрів) обернеться для монополії втратами мінімум 25 млрд доларів виручки за п'ять років.

Раніше стало відомо, що польська газова компанія PGNiG подала позов проти ВАТ "Газпром" і OOO "Газпром Експорт" позов до Стокгольмського арбітражу з питання зміни цінових умов довгострокового контракту на закупівлю газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!