Газ подорожчав на 9% через санкції проти Північного потоку - 2

Вівторок, 23 листопада 2021, 15:57
 
unsplash

Ціни на грудневі газові контракти зросли до 1089 доларів за тисячу кубів після санкцій США проти російського "Північного потоку - 2".

Про це відомо з даних лондонської біржі ICE Futures.

Котирування на головному європейському хабі TTF у Нідерландах наведені у розрахунку євро за 1 МВт-год.

Так, 23 листопада котирування зросли на 8,7% до 91,9 євро за МВт-год, або 1089 доларів за тисячу кубометрів. 

Реклама:
 
дані ice

Це пов’язано з повідомленням США щодо накладення санкцій два судна та компанію Transadria Ltd., які беруть участь у проєкті Газпрому "Північний потік - 2".

Північний потік - 2 – газогін, який збудував російський Газпром в обхід України до Європи. Для його запуску, оператора газогону спершу повинно сертифікувати Федеральне мережеве агентство Німеччини. 

Восени РФ стрімко скоротила прокачку газу до Європи, що спричинило справжню енергетичну кризу та підняло ціни на газ, вугілля та електроенергію до рекордних рівнів.

Медіа та українські посадовці неодноразово зазначали, що Росія сигналізує Європі, що не пропонуватиме збільшення постачання газу до схвалення запуску газопроводу "Північний потік-2".

Згодом РФ поступово почала нарощувати транзит газу до регіону, проте він залишився нижче за нормальні рівні у відповідний період року. Додаткових транзитних потужностей України Газпром теж не купував.

Нагадуємо:

16 листопада Федеральне мережеве агентство Німеччини тимчасово зупинило процес сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як оператора російського газопроводу "Північний потік-2".

НАК "Нафтогаз України" та Оператор ГТС візьмуть участь у процедурі сертифікації оператора "Північного потоку-2".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: