МВФ підтримав законопроект про конвертацію валютних кредитів

Вівторок, 6 жовтня 2015, 18:07

МВФ підтримав запропонований банкірами законопроект про конвертацію валютних кредитів зі списанням 25-50% боргу.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, 6 жовтня під час наради з банкірами перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук повідомив, що МВФ підтримав законопроект про конвертацію валютних кредитів.

"НБУ повністю підтримує такий варіант виходу із ситуації, адже він заснований на реальних механізмах захисту і підтримки українських валютних позичальників, в першу чергу малозабезпечених та соціально незахищених. Не виключаючи можливості і не обмежуючи право банків та їх клієнтів визначати умови реструктуризації валютних кредитів у договірному порядку, законопроект створить чіткі та прозорі умови для врегулювання проблеми", - зазначив він.

Реклама:

Згідно із повідомленням, НБУ і Мінфін спільно з МВФ найближчим часом мають намір переглянути положення Меморандуму про економічну та фінансову політику і внести до нього відповідні зміни.

Законопроектом пропонується провести конвертацію валютних кредитів за курсом на день конвертації.

При цьому передбачається, що тим позичальникам, які брали кредити на покупку єдиного житла, а також на купівлю землі для будівництва такого житла, банки спишуть 25% боргу; для позичальників, які купували соціальне житло (квартири площею до 60 кв. м і будинки площею до 120 кв. м), спишуть не менше 50%; інвалідам, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним сім'ям - понад 70%.

Банки навіть збираються пробачити борги спадкоємцям учасників АТО і тим учасникам АТО, які отримали інвалідність і купили єдине соцжитло.

Ставка кредиту при конвертації змінюватися не буде і буде зафіксована на 3 роки.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!