У Київському метрополітені можуть запрацювати одразу дві інтернет мережі

Четвер, 15 жовтня 2015, 14:03

Через один-два роки київський метрополітен буде покритий відразу двома мережами бездротового доступу, причому відразу за двома технологіями - Wi-Fi і GPRS.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Представники мобільних операторів розповіли, що нова мережа з підтримкою передачі даних за технологією GPRS вже працює на одинадцяти станціях, включаючи переходи між ними.

Як наголошується, Київська міська державна адміністрація оголосила конкурс на будівництво підземної мережі вартістю в 70 млн гривень ще на початку березня 2012 року.

Реклама:

Переможцем конкурсу стала тоді компанія ЕСУ - формальний покупець "Укртелекому" і дочірня компанія австрійського інвестфонду EPIC.

Через рік після старту проекту ЕСУ довелося переоформляти договір з київською владою, так як компанія після переподажу "Укртелекому" Рінату Ахметову була реструктуризована - розділена на дві юридичні особи. Це істотно зрушило терміни реалізації проекту в підземці.

Як розповіла начальник PR-департаменту Астеліт life :) Оксана Рудюк, до кінця року ЕСУ планує запустити ще шість станцій по червоній гілці.

У мережі мобільного інтернету ЕСУ в київському метро є конкурент, пише видання. Минулого місяця мер Києва Віталій Кличко оголосив про запуск швидкісного Wi-Fi на трьох станціях метро.

Реалізацією цього проекту займається бездротовий оператор Mosquito Mobile, який переміг у конкурсі 2014 року і зобов’язався інвестувати в мережу в метро 100 млн гривень. Ця компанія належить главі і співвласникові Фідобанку Олександу Адарічу.

Оператор обіцяє, що аж до кінця 2016 року Wi-Fi в підземці буде тільки безкоштовним. І тільки після покриття мережею всього метрополітену з'являться дві моделі надання послуг: платна послуга на великій швидкості і її безкоштовний, але більш повільний аналог.

"Очевидно, що одному з проектів буде дуже складно окупитися. Абоненти не користуватимуться двома технологіями одночасно", - пише видання.

Директор Mosquito Mobile Джефф Хаулі вважає, що Wi-Fi з часом забере весь дата-трафік в метро. Тому, на його думку, інвестиції ЕСУ ніколи не окупляться. Тим більше якщо у проекту буде друга фаза - запуск 3G.

Зрештою, на його думку, гроші марно доведеться витратити саме мобільним операторам. Адже, як він нагадує, по закінченню будівництва мобільної мережі оператори зобов'язані будуть викупити її у підрядника.

Представники операторів, очікувано, дотримуються протилежної думки. "2G -мережа потрібна однозначно, так як необхідно надати голосовий зв'язок абонентам. 3G-мережа при працюючому Wi-Fi буде також користуватися популярністю", - запевняє фахівець зі зв'язків з громадськістю "Київстар" Ірина Леличенко.

"Wi-Fi розгортається тільки на станціях і в перегонах працювати не буде. Також Wi-Fi на повних швидкостях буде платним. Все це буде створювати труднощі абонентам", - запевняє начальник PR-департаменту Астеліт life :) Оксана Рудюк.

Хаулі каже, що оператори просто не знають всіх деталей, і інтернет в тунелях обов'язково буде. Представники мобільних операторів, у свою чергу, відзначають, що якщо wi-fi буде доступний на переїздах, то це буде дуже дорога частина проекту, яка навряд чи окупиться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!