НБУ тимчасово позбавив акціонера "Фінбанку" права голосу в банку

Четвер, 10 вересня 2015, 20:36

Нацбанк тимчасово позбавив Олександра Грановського права голосу всіх належних йому акцій ПАТ "Фінбанк", що становить 73,371% статутного капіталу банку.

Відповідне рішення прийняв Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем, повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначається, у період із жовтня 2014 року до квітня 2015 року пакет акцій банку неодноразово розподілявся між дрібними акціонерами з метою приховування реальних власників.

Так у жовтні 2014 року ПАТ "Фінбанк" повідомив НБУ, що його акціонерами є особи, які не є власниками істотної участі, не уточнюючи інформацію про цих осіб.

Реклама:

У січні 2015 року банк повідомив, що серед його акціонерів є 30 юридичних і 67 фізичних осіб, а станом на квітень 2015 року загальна кількість акціонерів банку збільшилася до 117 осіб.

20 травня 2015 року Нацбанк оштрафував Грановського за порушення порядку набуття істотної участі в банку.

Грановський, який на той час прямо володів 9,2061% акцій банку, у жовтні 2014 року набув незалежну від формального володіння можливість вирішального впливу на управління та діяльність ПАТ "Фінбанк", не отримавши згоди Нацбанку.

Крім накладення штрафу, Нацбанк зобов’язав Грановського в тримісячний термін надати номінальним акціонерам банку обов’язкову до виконання вказівку щодо відчуження акцій, контроль над якими було придбано з порушенням закону, на користь третьої особи, яка відповідатиме вимогам НБУ до власника істотної участі в банку, або оформити на себе право власності на ці акції після отримання погодження Нацбанку.

Згідно з відомостями про структуру власності ПАТ "Фінбанк" станом на 3 червня 2015 року Грановський вже був фактичним власником 73,371% акцій банку.

Однак регулятору знову не було подано пакет документів для погодження набуття істотної участі в банку до її набуття.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!