Мін'юст пропонує створити Нацагентство із розшуку й повернення активів

Середа, 19 серпня 2015, 10:32

Міністерство юстиції має намір запропонувати Верховній Раді створити Національне агентство з питань розшуку й розпорядження активами, отриманими злочинним шляхом.

Про це на брифінгу сказав перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, передають "Українські новини".

Вона презентувала відповідний законопроект, розроблений Мін'юстом і Генеральною прокуратурою.

Севостьянова наголосила, що цього року в державний бюджет повернуто тільки 7,87 тисяч гривень конфіскованих коштів.

Реклама:

Нацагентство із повернення активів, зі слів Севостьянової, буде самоокупатися, тобто буде функціонувати на відсоток від коштів, розшуканих і повернутих у держбюджет.

"Агентство буде компактним, не більш як 100 людей... Наголошую, це буде не правоохоронний орган... це експертна, спеціалізована допомога", - сказала перший заступник міністра юстиції.

Агентство буде підзвітне Верховній Раді й підконтрольне Кабінету міністрів. Голова агентства буде обиратися конкурсною комісією.

Парламент буде призначати 3 членів цієї комісії, по одному будуть призначати Генпрокуратура, Національне артикорупційне бюро, Мін'юст, Міністерство фінансів і Державна служба фінансового моніторингу.

Голова агентства буде призначатися на 5 років Кабміном за поданням прем'єр-міністра за результатами конкурсу.

Кандидат на цей пост має мати 5-річний стаж роботи в галузі права й 3-річний досвід роботи на керівних постах в органах влади, установах або міжнародних організаціях.

Севостьянова зазначила, що законопроектом передбачене також створення Реєстру незаконних активів.

З її слів, законопроект буде в середу, 19 серпня, представлений на засіданні уряду, а після схвалення буде спрямований у парламент.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко доручив Мін'юсту до 1 вересня розробити законопроект про створення держоргану із повернення активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: