Суд залишив Азарову та компанії 12 гектарів в Конча-Заспі

Вівторок, 14 липня 2015, 11:51

Суд залишив колективу забудовників "Південний" 12 гектарів землі на 21-му км Столичного шосе в урочищі Конча-Заспа.

Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 9 червня, передають "Наші гроші".

Йдеться про ділянку на березі озера Конча, у тому числі 11,21 га раніше були землями рекреаційного призначення, 0,77 га - землями міської забудови.

На початку 2000-х на цій ділянці знаходились 39 літніх дерев’яних будиночків бази відпочинку "Конча Заспа" Державного управління справами. У 2001 році ДУС дало дозвіл на забудову цієї ділянки "Південому", який викупив будиночки на цій території.

Реклама:

Щодо землі, то ДУС не оформило право користування нею. Відтак за зверненням "Південного" Київрада відвела йому в оренду на 25 років дану ділянку під малоповерхову забудову.

Також рішенням Київради змінено категорію земель з рекреаційного призначення і міської забудови на категорію земель житлової та громадської забудови.

Прокуратура стверджує, що ділянка вилучена з користування Клінічного санаторію "Конча-Заспа" без його згоди. При цьому прокурор посилався на рішення Київради 1965 року про закріплення за санаторієм 65 га по столичному шосе і викопіювання генерального плану міста.

Однак на суді встановлено, що право санаторію на користування землею ніяк не посвідчене - немає ані договору оренди, ані держакту на право постійного користування.

Суд відкинув доводи прокурора, що переведення рекреаційних земель до запасу житлової та громадської забудови мало погоджуватись з Кабінетом міністрів, оскільки спірна ділянка є комунальною власністю м. Києва. Тому Київрада при відведенні землі не порушила нічиїх майнових прав і діяла в межах своїх повноважень.

Таким чином, апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції від березня цього року.

Нагадаємо, що прокуратура почала судитися щодо землі колективу забудовників "Південний" з літа 2014 року. Наразі прокуратура програє справу вже по другому колу. Чи буде прокуратура подавати касаційну скаргу до Вищого госпсуду поки невідомо.

Засновниками колективу забудовників "Південний" Харківського району міста Києва є 51 особа.

Це, зокрема, син екс-прем’єра Олексій Азаров, екс-міністр фінансів (2010-2012) Федір Ярошенко, колишній народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх і його брат Василь Смітюх, який зараз працює начальником відділу забезпечення участі прокурорів в адміністративному судочинстві прокуратури Києва, а також - екс-нардеп (1990-1994) Костянтин Продан і його син Олександр Продан, племінниці Сергія Тарути Ірина та Ганна, екс-нардеп від Народної партії (2002-2006) Валентин Вікторович Савицький і його син Валентин та інші.

Ще у 2004 році деякі члени "Південного", в тому числі Олексій Азаров, зуміли приватизувати по 0,1 га цієї землі для будівництва та експлуатації житлових будинків. Відомо, на території "Південного" знаходиться маєток екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: