НБУ усунув тисячі банкірів від керування банками

Понеділок, 15 червня 2015, 20:04

Постановою № 357, яка набула чинності 6 червня, Національний банк України заборонив керівникам збанкрутілих кредитних установ у наступні три роки з моменту їх банкрутства займати керівні посади в будь-якому банку.

Про це пише FinMaidan.

"Національний банк обрав шлях максимальних санкцій до власників та керівників збанкрутілих банків з метою позбавити їх можливості повернутися на ринок на "перших ролях", - йдеться в статті.

Такі обмеження послідують, якщо: у банк введена тимчасова адміністрація через неусунення порушень протягом 180 днів після визнання його проблемним; різко скоротився капітал; не виконувалися зобов'язання перед клієнтами.

Реклама:

"Якщо банк "помер" через ризиковану діяльність або відмивання грошей, то заборона триватиме до десяти років. Ці обмеження доповнили можливість кримінальної відповідальності, яка з березня 2015-го загрожує банкірам, які довели банки до неплатоспроможності", - пише автор.

Як зазначається, з початку минулого року неплатоспроможними стали 50 банків. А їх "керівниками", є дуже широкий перелік людей: голова правління; його заступники та члени правління; глава, заступники та члени наглядової ради; головний бухгалтер та його заступники; глави окремих підрозділів. А значить, тепер не бездоганна ділова репутація у тисяч осіб.

Видання зазначає, що робота в банку на момент банкрутства ще не закриває кар'єрний ріст відразу всім цим людям.

Згідно з пунктом 15 глави 2 "Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів", керівникам банку треба пропрацювати мінімум шість місяців протягом року до моменту банкрутства, щоб зіпсувати репутацію.

"Але якщо така людина була власником або "могла давати обов'язкові вказівки або іншим способом впливати на дії банку "протягом року, то вона 100% підпадає під санкцію", - йдеться в статті.

У прес-службі НБУ пояснили, що у власників і керівників тих банків, які були визнані неплатоспроможними навіть до набуття чинності постанови № 357, ділова репутація буде вважатися зіпсованою.

"Це означає, що такі особи протягом трьох або десяти років з моменту визнання банку неплатоспроможним не зможуть бути призначені на керівні посади в банку, а також НБУ не буде їм погоджувати придбання істотної участі в банку", - повідомили в НБУ.

"Тому пильну увагу регулятор приділяє власникам і менеджерам банків, які збанкрутіли з 2005 року, з акцентом на останні три роки", - пише автор.

Як зазначається, одним із спірних моментів постанови може стати питання відповідальності держави за банкрутство належних їй банків.

Прецедент уже є: у списку неплатоспроможних кредитних установ у цьому році виявився націоналізований в 2009 році банк "Київ". А це означає, що тепер - до весни 2018 - репутація Мінфіну, як власника банків, є небездоганною.

"Якщо керуватися буквою закону, то держава в особі Мінфіну як небездоганний власник банку не може тепер ставати власником інших кредитних установ. Вона не зможе ні купувати банки, ні засновувати нові", - упевнений старший партнер адвокатської фірми "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Отже, Нацбанк не зможе дозволити Мінфіну націоналізувати жоден банк, навіть системний. Втім, є й інша думка.

"Законодавство України не дозволяє поширювати дію описаних обмежень на державу як акціонера українських банків", - вважає старший юрист юрфірми "Кліффорд Чанс" Андрій Гребенкин.

Примітно, що те ж саме юристи говорили щодо норм про пов'язаних осіб, оскільки інакше це означало б, що держбанки не можуть кредитувати держкомпанії на великі суми, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!