Іноземні інвестори активно допомагають Україні - НБУ

Четвер, 16 квітня 2015, 12:10

Україна нині отримує значну фінансову підтримку від міжнародних інституцій, які допомагають нашій країні впроваджувати структурні реформи в усіх галузях економіки та відновити її стале зростання.

Про це директор Департаменту міжнародних зв’язків Нацбанку України Сергій Круглик проінформував журналістів під час інформаційного дня.

За його словами, найсуттєвішу підтримку наша країна отримує від Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку тощо.

"Головним партнером України наразі є МВФ. Слід відзначити, що розвиток стосунків країни з МВФ є своєрідним індикатором для всього світу, інших міжнародних фінансових організацій та іноземних інвесторів щодо стану її економіки та інвестиційного клімату", - зауважив Круглик.

Реклама:

Він нагадав, що співпраця України з МВФ триває з 1992 року. Наразі Уряд України та МВФ уклали чотирирічну Програму кредитування за Інструментом  розширеного фінансування, що передбачає продовження здійснення широкомасштабного реформування економіки держави з метою подолання наявних структурних дисбалансів та забезпечення макроекономічної стабілізації.

Фінансування за цією програмою становить близько 17,5 млрд. дол.

У березні цього року Україна отримала від МВФ перший транш на суму близько 5 млрд. дол.

На травень цього року заплановано перший перегляд реалізації Україною програми, а виплата другого траншу, який становитиме близько 2,462 млрд. дол - на середину червня.

"Україна отримає кошти тільки після того, як буде переглянуто та позитивно оцінено стан виконання зобов’язань України за всіма напрямами - не тільки фінансовим, а за енергетичним, законодавчим, структурним, адміністративним", – розповів Круглик.

За його словами, на сьогодні Нацбанк належно виконує свої зобов’язання згідно з домовленостями і за наявним графіком та має підстави сподіватися на позитивне рішення Ради директорів МВФ щодо виділення другого траншу фінансової допомоги.

Стосовно співпраці регулятора з іншими міжнародними фінансовими інституціями директор Департаменту міжнародних зв’язків Круглик наголосив на широких перспективах, що відкриваються зараз перед нашою країною.

"Іноземні інвестори зі значним інтересом спостерігають за перебігом реформ у нашій країні та мають бажання вкладати кошти в українську економіку, у тому числі в банківський сектор, - сказав він. - Так зараз ЄБРР, Міжнародна фінансова компанія та інші іноземні інвестори ведуть перемовини щодо своєї участі в українських банках як державних, так і комерційних".

Круглик відзначив, що такі сигнали є дуже позитивними, вони свідчать про відновлення довіри до вітчизняного фінансового сектору та надають приклад міжнародній спільноті про можливість надійних інвестицій в Україну.

"Це є знак для потенційних інвесторів, що сьогодні є оптимальний час для вкладення коштів в економіку України", - додав він.

Крім того, директор Департаменту міжнародних зв’язків зауважив, що Національний банк України сподівається на подальше розширення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, особливо з європейськими.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!