Мінагропрод направив на затвердження Кабміну нові ціни на цукор

П'ятниця, 27 березня 2015, 17:34

Міністерство аграрної політики та продовольства направило на затвердження уряду нові ціни на цукор.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми направили на затвердження Кабміну нові ціни на цукор і будемо готові впливати. Думаю, вже протягом кількох тижнів Кабмін ухвалить рішення і в подальшому, протягом літніх місяців ми впливатимемо в щоденному режимі, якщо бачитимемо, що ціни невиправдано підвищуються", - сказав він журналістам у Львові в п'ятницю.

За словами Лапи, ціну на цукор буде затверджено на рівні 10,5-11 гривні за кг, але це не означає, що за такою ціною відбуватиметься продаж.

Реклама:

"Ми консультуватимемося з виробниками цукрового буряка та цукру, тому що збити ціни легко, але питання в тому, чи сіятимуть буряк. Ми шукатимемо рівень цін, який гарантуватиме виробництво буряка без збитків. За нашими оцінками, гуртова ціна має для цього бути в діапазоні 12-14 гривень за кілограм", - сказав Лапа.

За його словами, міністерство також здійснює інтервенції на ринку борошна. У зв'язку з інтервенціями з Аграрного фонду гуртові ціни на борошно почали знижуватися.

"Я наведу приклад ситуації, яка була два тижні тому. Ринкова гуртова ціна тоді зросла до 8 гривень за кілограм. Аграрний фонд розуміє, що адекватна ціна становить приблизно 6-6,3 гривні за кілограм, і за такими цінами здійснює інтервенції, і зараз ціни знижуються. Я думаю, що вони знизяться до 6 гривень за кілограм", - розповів заступник міністра.

Відповідаючи на запитання про можливе зростання цін на хліб, Лапа повідомив, що за останні три місяці ціни на хліб у середньому в державі зросли на 30-35%.

Він прогнозує, що ціни можуть зрости ще на 10-15% і залишатися на такому рівні до кінця календарного року, якщо буде стабільний курс національної валюти.

"Ми розраховуємо, що зростання цін зупиниться, тому що зараз ціни на зерно почали знижуватися, і ми не очікуємо суттєвого зростання цін на зерно нового врожаю з огляду на досить жорстку кон'юнктуру світового ринку", - зазначив Лапа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: