Думка експерта: Переселенці можуть залишитися без пільг

Вівторок, 17 березня 2015, 18:36

Переселенці із зони АТО і території окупованого Криму можуть залишитися без пільг.

Таку думку висловив керуючий партнер ЮК Prove Group Владислав Кочкаров.

"Переселенці на сьогоднішній день є однією з найбільш вразливих категорій населення. Оскільки Закон України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" виявився нездатним реалізувати поставлені перед ним завдання, депутати запропонували на розгляд законопроект № 1835", - зазначив експерт.

За його словами, проблему дефіциту житла покликана вирішити норма проекту, згідно з якою переселенці зможуть позачергово отримати житлоплощу на певний час.

Реклама:

"Однак житло з державного та комунального фондів в умовах нинішньої ситуації в країні не надається ні у власність, ні у користування, тому внесення таких змін тільки призведе до існування ще одного декларативного положення в законодавстві", - заявив Кочкаров.

Як наголошується, задуманий в проекті спрощений порядок отримання земельної ділянки для переселенців полягає в тому, що заява таких осіб про надання ділянки буде розглядатися 10 днів замість встановленого місячного терміну.

"І тут знову виникає проблема - виділення земельної ділянки вирішується на пленарному засіданні місцевої ради, яка в кращому випадку збирається на сесію раз на місяць, тому й розглядати заяви переселенців в стислі терміни депутати місцевої ради не зможуть", - заявив юрист.

Також проектом декларується можливість переселенців позачергово влаштувати дітей в школи і дитячі сади, а для студентів - можливість переведення в державні виші з наданням їм гуртожитків.

"Очевидно, автори законопроекту не замислювалися над тим, що діти не можуть бути прийняті в школи та дитячі садки понад встановлену санітарну норму. Так само як і студенти можуть бути зараховані до ВНЗ у разі наявності місць державного замовлення. У всякому разі, в супровідних документах до законопроекту відсутні будь-які дані про наявність вільних місць у дитячих садках, школах, вузах для зарахування переселенців", - додав Кочкаров.

Експерт зазначає, що законопроект хоч і містить ряд норм, що стосуються нагальних проблем переселенців, але не зачіпає питання медичного забезпечення та охорони здоров'я переселенців в цілому.

"У той же час, можливий позитивний ефект від розширення пільг для переселенців нівелюється політикою уряду. Більш пильний аналіз ініціатив показує приховану мету чиновників скоротити чисельність переселенців, які отримують соціальне забезпечення", - зазначив юрист.

Так, постановою Кабміну № 79 від 4 березня 2015 року встановлені додаткові вимоги до отримання довідки переселенця. Тепер переселенці будуть обтяжені обов'язком отримати відмітку органів ДМС на довідці, в іншому випадку довідка буде недійсна, і вони втратять право на соціальні виплати.

"Таким чином, сьогодні ми спостерігаємо замість реальної допомоги громадянам введення додаткових бюрократичних процедур з боку держави", - резюмував Кочкаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!