Іран і Венесуела підписали угоду щодо зниження цін на нафту

Неділя, 11 січня 2015, 10:32

Президенти Ірану і Венесуели підписали угоду про координацію дій щодо запобігання подальшого зниження світових цін на нафту.

Про це повідомляє агентство ІРНА, пише ТАСС.

Угода була підписана за результатами офіційного одноденного візиту в Тегеран президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Під час двосторонніх переговорів президент Ірану Хасан Роухані заявив, що "раптові коливання цін на нафту негативно впливають на стабільність на світових ринках в цілому".

Реклама:

"Отже, ми повинні спробувати зберегти баланс цін на нафту", - наводить його слова агентство Фарс.

У ході свого візиту Мадуро був прийнятий керівником і духовним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї. Під час їх бесіди, в якій також взяв участь президент ІРІ Хасан Роухані, Ніколас Мадуро заявив, що "Іран і Венесуела мають виробити спільну угоду з контролю над цінами на нафту як для країн ОПЕК, так і для інших країн-експортерів, включаючи Росію".

"Така угода дозволила б на основі співробітництва розробити новий механізм регулювання світових цін на нафту і утримувати їх на прийнятному рівні", - підкреслив Мадуро.

У свою чергу, аятолла Алі Хаменеї висловив упевненість, що зниження цін носить короткостроковий характер і має скоріше політичне підґрунтя, ніж економічне, додавши, що "спільні вороги (Ірану і Венесуели) використовують нафту як політичну зброю, і, безсумнівно, грають свою роль в значному падінні світових цін на неї".

У ході переговорів сторони також обговорили співпрацю в галузі торгівлі та інвестицій, дорожнього будівництва, медичної промисловості, суднобудування, а також можливість відкриття прямого авіасполучення між двома країнами.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!