Думка експерта: 30% податку на перевищення витрат – це "мертвонароджений" проект

Вівторок, 9 грудня 2014, 19:50

Плани Міністерство фінансів України спільно з Державною фіскальною службою щодо введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами, приречені на невдачу.

Про це йдеться в повідомленні проекту "Ціна держави" в "Фейсбуці".

"Може здаватись, що це дуже правильна ініціатива, адже вона направлена на корупціонерів, або інших нечесних громадян, які мають неофіційні доходи. Але це тільки перше враження", - наголошують експерти.

На їх думку, адміністрування такої ініціативи з самого початку приречене на невдачу, оскільки воно буде базуватись на непрямій оцінці матеріального стану громадян.

Реклама:

"Вам здається, що все просто – людина купує товар/послугу і на цьому етапі ви можете її "зловити на гарячому". А от і ні! У кожної людини свій шаблон споживання, який не виміряєш під одні лекала", - зазначають вони.

"Одні люди відмовляють собі у хорошій їжі та хорошому одязі і заощаджують на незабутню подорож. Інші постійно живуть у борг, зате одягаються як голівудськи зірки і харчуються тільки в гламурних ресторанах. А хто в наші країні забороняв позичити у всіх друзів та родичів у купити собі гарний Lexus?", - наголошують експерти.

"Уявіть собі, приходить фіскальний інспектор до щасливого покупця нового шикарного авто із запитанням "Звідки?". А відповідь буде простою – на сніданках економив, дід залишив або у друзів позичив. Презумпцію невинності в нашій країні ніхто не відміняв. І це ми тільки згадали про відносно чесні способи уникнути цього податку. А можна ж і через офшори та юридичні фірми майно оформляти. Варіантів маса", - кажуть вони.

Як зазначається в повідомленні, представники проекту багато років займалась питанням непрямої оцінки доходів громадян.

За їх словами, існують інструменти, які чітко можуть підказати, хто живе не за своїми доходами – "щоб це було не "на глазок" інспектора".

"Такі оцінки, на жаль, не можна використовувати як доказ чи критерій для притягнення до відповідальності. Вони просто є неточними. Ну і що як Ви витратили більше, ніж заробили? Хто може відслідкувати Ваші статки за останні 20 років? І яка різниця між доходами та видатками буде прийматись до уваги? 200грн? 20 тисяч гривень? Чи може 1 мільйон гривень?", - наголошують експерти.

Як вони заявляють, у перших двох випадках висока ймовірність того, що постраждають невинні люди, а у останньому випадку фіскальні інспектори зможуть непогано заробити.

"Саме тому у всьому світі дуже обережно ставляться до непрямих оцінок, оскільки це може бути дуже небезпечним інструментом як корупції, так і політичного тиску. Єдине на що ці інструменти можуть бути придатні – це слугувати підставою для подальшого розслідування підозрілих випадків", - йдеться в їх повідомленні.

"Нараховувати податки на основі неспівставності доходів та витрат – це просто мертвонароджений проект. Це популізм. Це амбіція зробити те, що ні в одній країні не було запроваджено. Серйозно?! Для початку б податок з нерухомості почали якісно збирати", - резюмують експерти. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!