Долар у 2015 році не подолає бар'єр у 17 гривень - експерти

Вівторок, 9 грудня 2014, 16:09

За умови отримання фінансової допомоги від Міжнародних фінансових організацій долар не подолає бар'єр у 17 гривень.

Про це йдеться в аналітичній доповіді, підготовленій Міжнародним фондом Блейзера, передає "Kyiv Post".

"Макроекономічні перспективи України на 2015 рік погіршилися через військові дії на сході країни. Економіка, за прогнозами, в поточному році продовжить скорочуватися. Дефіцит державного бюджету в 2014 році становить 4% ВВП", - йдеться у звіті.

Як зазначається, промислове виробництво трохи стабілізувалося в жовтні, завдяки високому врожаю зернових, що компенсує збиток від нових торговельних обмежень Росії.

Реклама:

За підсумками 2014 року урожай зернових в Україні встановив новий історичний рекорд - вже зібрано 63,7 млн тонн зерна, а по завершенні збиральної кампанії показник може сягнути 64 млн тонн.

І це без урахування анексованого Криму, який раніше привносив в зернову скарбничку країни близько 1 млн тонн зерна, і окупованих районів у східних регіонах, втрати на яких, за підрахунками аналітиків досягають 1,5 млн тонн зерна.

У зв'язку з продовженням бойовими дій на сході України, знеціненням гривні та економічним спадом, дефіцит державного бюджету України (у тому числі "Нафтогазу"), за прогнозами, може збільшитися до 12% ВВП в поточному році.

"Без оперативних заходів бюджетної корекції для відновлення економіки, фінансової стійкості та значної фінансової підтримки з-за кордону, Україна може зіткнутися з фінансовою кризою", - йдеться у звіті.

Також наголошується, що дефіцит зведеного платіжного балансу України в другому кварталі 2014 року скоротився до 5 мільярдів у порівнянні з 4,277 млрд у першому кварталі.

За попередніми даними на 1 листопада 2014 року, обсяг міжнародних резервів України скоротився до 12,587 млрд доларів.

Їх динаміка в жовтні була обумовлена необхідністю підтримки НАК "Нафтогаз України" (майже 2 млрд доларів) в частині виконання нею гарантованих державою зобов'язань за борговими цінними паперами, а також здійснення платежів для поставок природного газу від європейських постачальників.

Також наголошується, що виснаження золотовалютних резервів, зовнішні боргові зобов'язання, а також затримки виплат фінансової допомоги від МВФ вплинули на падіння гривні.

"Тиск на гривню, ймовірно, збережеться і в 2015 році, але фінансова допомога від міжнародних фінансових організацій повинна допомогти українській валюті не опуститися нижче 17 гривень за долар", - йдеться у звіті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!