Місцевим адміністраціям можуть дозволити розпоряджатися держземлями

Четвер, 4 грудня 2014, 15:06

Обласним і районним держадміністраціям можуть повернути право розпоряджатися державними землями сільськогосподарського призначення.

Відповідна ініціатива міститься в законопроекті №1139, автором якого є нардеп, член Ради партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко, повідомляє прес-служба депутата.

Документом пропонується надати повноваження обласним та районним державним адміністраціям розпоряджатися державними землями сільгосппризначення.

Виходячи із законопроекту, передача земельних ділянок державної форми власності буде здійснюватися "за згодою сільських, селищних та міських рад, на території якої знаходяться відповідні земельні ділянки".

Реклама:

Зокрема, передбачається, що Кабмін і будь-які адміністрації обласного або районного рівня зможуть передавати земельні ділянки у користування лише за згодою місцевих рад, на території яких знаходяться відповідні ділянки.

Автор нагадує, що з 1 січня 2013 року набули чинності зміни до Земельного Кодексу України, які наділили Державне агентство земельних ресурсів України та його територіальні органи повноваженнями розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній власності. Досі ці функції виконували обласні та районні державні адміністрації.

Загалом в Україні налічується близько 10,2 млн га сільськогосподарських земель, які належать до державної власності.  

За органами місцевого самоврядування залишили право приймати рішення про передачу земель комунальної власності у власність або користування.

"Економічної доцільності чи доцільності з точки зору більш ефективного управління передачі повноважень, що відбулася минулого року, немає. Крім того, недоцільним є розподіл управлінських повноважень щодо земель сільськогосподарського призначення та земель інших категорій між різними органами", - вважає Дерев'янко.

Нардеп запевняє, що повноваження щодо розпорядження державними землями усіх категорій необхідно повернути місцевим органам виконавчої влади.

"Це врівноважить розподіл повноважень щодо державних земель між центральним органом виконавчої влади з земельних питань, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також посилить механізм контролю за управлінськими рішеннями щодо таких земель", - наголошує він.

За оцінкою експертів, від ефективнішого розпорядження землями місцеві бюджети зможуть щороку отримувати додатково до 1 мільярда гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: