Саудівська Аравія почне бити тривогу при ціні 40 доларів за барель - експерт

Неділя, 28 грудня 2014, 11:37

Крайній рубіж, після якого влада Саудівської Аравії почне бити тривогу - 40 доларів за барель.

Про це повідомляє CNBC з посиланням на слова генерального директора американської енергетичної компанії Breitling Energy Кріса Фолкнера, пише Прайм.

В умовах різкого падіння цін навіть найбільший світовий експортер нафти не зможе стабільно виконувати держзобов'язання, упевнений експерт.

"Я думаю, мінімальна ціна, після якої повинна спрацювати тривожна кнопка, - 40 доларів за барель. Саудити можуть говорити все що завгодно, але, врешті-решт, вони ж не можуть назавжди залишитися без грошей", - цитує телеканал експерта.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що Саудівська Аравія сформувала бюджет на 2015 рік з урахування ціни на нафту в 80 доларів за барель.

У поточному році бюджет країни, доходи в якому на 89% складалися з доходів від нафти, був сформований з розрахунку в 103 долара за барель.

Фолкнер зазначає, що при дефіциті в 50 млрд доларів влада країни зіткнеться з труднощами в забезпеченні державних виплат, а молодь не стане терпіти навіть заплановане скорочення зарплати.

Фахівець відзначив, що до кінця 2015 року ціни на нафту можуть становити близько 70 доларів за барель, але перед цим впадуть до позначки близько 50 доларів.

Нагадаємо, нафта різко втратила в ціні після відбувся 27 листопада у Відні саміту ОПЕК. У ході засідання країни-учасниці вирішили зберегти квоту на видобуток нафти на рівні 30 млн барелів на день до наступного засідання організації в червні 2015 року.

Станом на 26 грудня контракти на поставки нафти сорту WTI (западнотехасская світла) на Нью-Йоркській товарній біржі укладалися за ціною 54,73 долара за барель.

Зниження ціни на "чорне золото" в Нью-Йорку було також обумовлено зростанням курсу долара.

Нафта торгується майже виключно за долари, тому подорожчання американської валюти робить її менш доступною для покупців, що використовують інші валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!