ЄБРР до кінця року хоче підписати договір з "Укртрансгазом" про фінансування модернізації ГТС

Вівторок, 2 грудня 2014, 19:36

Європейський банк реконструкції і розвитку розраховує до кінця 2014 року підписати договір із ПАТ "Укртрансгаз" на суму 200 млн євро про фінансування модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Про це повідомив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж, передає "Інтерфакс-Україна".

"До кінця року ми сподіваємося підписати договір з "Укртрансгазом" на 200 млн євро. Ми сподіваємося закінчити переговори вже найближчими днями та підписати договір до Різдва", - сказав він на брифінгу з нагоди відкриття регіонального офісу Європейського банку реконструкції і розвитку у Львові у вівторок.

Маліж також висловив сподівання, що цю угоду швидко ратифікує Верховна Рада України.

Реклама:

Діяльність представництва ЄБРР у Львові буде зосереджена на проектах у рамках програми, пов'язаної з підтримкою малого та середнього бізнесу.

Як повідомлялося, 1 грудня 2014 року угоду про фінансування модернізації магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород на суму 150 млн євро підписали Україна та Європейський інвестиційний банк.

Кабінет міністрів 22 жовтня своїм розпорядженням №1143-р погодив залучення до 150 млн євро в ЄІБ та до 200 млн доларів у Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Згідно з документом, ці кошти держава готова видати оператору ГТС "Укртрансгазу" для реалізації проекту у вигляді субкредиту під 2% річних від вибраної та непогашеної суми.

У 2011 році Україна офіційно оголосила про початок докорінної модернізації своєї ГТС за рахунок власних коштів, яка, за попередніми розрахунками, обійдеться в 5,3 млрд доларів протягом п'яти-семи років.

Інвестиції в модернізацію магістральних газопроводів країни дадуть змогу зменшити собівартість транспортних послуг за рахунок поліпшення ефективності роботи системи в частині підвищення ККД.

Пріоритетними проектами модернізації та реконструкції ГТС України є західний транзитний коридор (газопроводи "Союз", Уренгой-Помари-Ужгород та "Прогрес") і південний (газопроводи Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл).

Першим етапом реконструкції ГТС стануть роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який передбачає реконструкцію української ділянки газопроводу та розрахований на три роки.

Загальний обсяг інвестицій у перший етап оцінюється в 538,87 млн доларів. У ЄБРР та Європейського інвестиційного банку планується залучити 308 млн доларів, ще 230,87 млн доларів становитимуть власні кошти НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!