Продан: Росія не погоджується з пропозиціями ЄС щодо газової угоди

Понеділок, 20 жовтня 2014, 10:06

Росія на газових переговорах з Україною та Євросоюзом у Мілані 17 жовтня відкинула основні положення проекту протоколу, запропонованого Європейською Комісією і раніше узгодженого самою російською стороною.

Про це 19 жовтня повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, пише DW.

"Коли ми зустрілися, на словах відчувалося, що є певна налаштованість на конструктивні переговори з російської сторони. Ми думали, що, керуючись запропонованим Єврокомісією базовим протоколом, зможемо досягти домовленостей. Однак коли російська сторона запропонувала свій варіант протоколу - ми побачили, що вона практично повністю відмовилася від основних положень протоколу, розробленого Єврокомісією", - заявив міністр.

Зокрема, за словами Продана, російська сторона відмовилася зафіксувати в протоколі обсяг газу, який вона зобов'язується поставити українській стороні.

Реклама:

"По-друге, вона відмовилася зафіксувати ціну 385 доларів за тисячу кубометрів як комерційну ціну, яку має бути внесено в додаткову угоду між "Газпромом" і "Нафтогазом". Також відмовилася від положення, що ця ціна не може змінюватись до березня 2015 року, і практично наполягала на тому, щоб залишився вплив на рівень ціни, залежно від рішення російського уряду", - наголосив Продан.

На думку міністра енергетики, позиція Росії на переговорах свідчить про відмову підписувати проміжну угоду. При цьому Продан зазначив, що Україна готова і далі вести переговори з Росією та ЄС для досягнення компромісу.

Нагадаємо, ввечері в суботу, 18 жовтня, президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам заявив, що він досягнув домовленості із представниками Росії щодо постачання газу Україні в зимовий період.

За словами Порошенка, до 31 березня Україна отримуватиме російський газ за ціною 385 доларів США за тисячу кубометрів.

Як очікується, 21 жовтня у Брюсселі має відбутися тристороння зустріч із врегулювання газової суперечки між Києвом та Москвою, за участі єврокомісара Ґюнтера Еттинґера. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!