Мінфін збереже пільгове оподаткування аграріїв до 2016 року

Четвер, 11 вересня 2014, 13:38

Мінфін на нараді з представниками аграрного бізнесу погодився зберегти податкові пільги в агропромисловому комплексі до 2016 року.

Про це повідомив президент Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Алекс Ліссітса.

"УКАБ підтримує урядові наміри щодо поліпшення системи оподаткування та виявлення "податкових ям", однак до цього потрібно підходити виважено і поступово. Саме ці питання обговорювалися сьогодні на нараді під головуванням міністра фінансів Олександра Шлапака", - сказав він.

При цьому Ліссітса вважає неприйнятними пропозиції Кабміну щодо змін в оподаткуванні АПК.

Реклама:

Зокрема, уряд пропонує позбавити пільг підприємства, земельний банк яких становить понад 10 тис. га, або ж річний обіг яких перевищує 50 млн грн.

Експерт зазначив, що під цей критерій потрапляють дуже багато товаровиробників.

На його думку, така пропозиція не вирішить проблем, оскільки більшість виробників почне навмисно дробити бізнес, а реальну ситуацію в секторі приховуватимуть.

"За підсумками наради ми дійшли згоди, що зараз аграрії не готові переходити на загальну систему оподаткування і таке рішення буде критичним для галузі АПК. Тому сторони домовилися про необхідність залишити чинні норми щодо акумуляції ПДВ, ФСП та відшкодування ПДВ при експорті на наступний рік", - сказав президент УКАБ.

На думку Ліссітси, таке рішення допоможе українським аграріям пережити складні часи, коли собівартість сільгосппродукції зросла, а ціни на міжнародному ринку впали, і більшість аграріїв наразі перебувають на грані виживання.

Нагадаємо, уряд України в рамках кардинальної податкової реформи запропонував скоротити кількість податків і зборів з 22 до 9, суттєво переглянувши оподаткування прибутку і фонду оплати праці, а також підприємств аграрного сектора і спростивши адміністрування податків.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, агрокомпанії, річний обсяг виторгу яких становить не більше 20 млн грн та не більше 3 тис. га, залишаються в сьогоднішній системі ПДВ, інші переводяться на загальну систему.

Він уточнив, що 90% всіх суб'єктів підприємницької діяльності залишаються на пільговій системі, 10% переходять на загальну. При цьому аграрні асоціації виступають проти зміни наявної системи оподаткування.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!