Україна розчарована знижкою "Газпрому"

П'ятниця, 29 серпня 2014, 18:42

Українська сторона розчарована відсутністю конструктивного підходу з російського боку у переговорах щодо врегулювання питання постачання газу в Україну.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, передає прес-служба міністерства.

"Ми знов чуємо ціну у 385 доларів за рахунок застосування так званої знижки у 100 доларів від ціни 485 доларів за рахунок відміни мита. Тобто, на думку російської сторони ціна у 485 доларів є справедливою та ринковою. Ми вважаємо, що ця ціна дискримінаційна", - заявив міністр.

"Натомість, ми зробили декілька пропозицій, у тому числі консолідованих з Єврокомісією, щодо дійсно ринкових механізмів встановлення ціни. Остання наша пропозиція - розраховувати ціну, виходячи із рівня цін, що склалися на європейських газових хабах, зменшивши її на величину витрат на транспортування газу від кордону РФ до країн ЄС. Яка ціна може бути більш ринковою ціною ніж біржова ціна?", - додав Продан.

Реклама:

Він також прокоментував слова міністра енергетики РФ Олександра Новака стосовно "не виключення можливості несанкціонованого відбору російського транзитного газу українською стороною".

"Ці припущення є безпідставним і мають за мету одне  - дискредитацію українського маршруту та просування альтернативних шляхів поставки російського газу до країн ЄС - Північного Потоку, Південного Потоку, ОПАЛ", - зазначив Продан.

За його словами, факти несанкціонованого відбору з української сторони відсутні - ані сьогодні, ані у минулому.

"Натомість, факт припинення з боку РФ постачань газу до Європи через територію України у 2009 році всі добре пам’ятають", - підсумував міністр.      

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!