Російські банки відчули дефіцит доларів

Понеділок, 18 серпня 2014, 08:53

Одноденна ставка валютного свопу рубль-долар в п'ятницю була нижчою 6,75% - це на 1,25 процентного пункту нижче, ніж ключова ставка ЦБ.

Про це пише газета "Ведомости".

Настільки низької щодо ставки ЦБ вона не була з кризового 2009 року, відзначають експерти. 

"Банкам не вистачає доларів", - відзначає начальник казначейства Металлінвестбанка Селім Агарзаев.

Реклама:

"На сьогоднішній день залучення коштів в доларах і євро вкрай ускладнене", - згоден керівник відділу торговельних операцій на грошовому ринку департаменту глобальних ринків Сбербанк CIB Денис Козуб.

"Валютний своп - самий ліквідний і зручний інструмент по залученню доларів і євро", - констатує Козуб.

Через високий попит на свопи рубль-долар в середньому ставка знизилася на 1%, це означає, що банки готові розміщувати рублі всього під 7,75%, щоб отримати долари, пояснює він і нагадує, що до останніх двох тижнів ставка одноденного валютного свопа трималася на рівні 8,75%, а потім почала знижуватися.

Дефіцит доларів у Росії - наслідок санкцій, накладених американським Мінфіном і Європою. Зросли ризики російського бізнесу і західні компанії стали вимагати від російських компаній передоплати, покриття за акредитивами, перераховує Агарзаев.

Банкам теж практично не вдається позичати за кордоном.

"Валюту у західних банків взяти складно: частина з них просто заморозили міжбанківське кредитування для російських банків, частина - скоротили ліміти", - нарікає Козуб.

І Агарзаев, і Козуб бачать ще одну причину дефіциту доларів: зовнішні ринки закриті для випусків євробондів російських компаній і банків.

Після залучення боргового фінансування за кордоном компанії, як правило, розміщували кошти вбанках, тепер немає цього джерела ліквідності доларів і євро, каже Козуб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!