Експерт: Відключення газу "Київенерго" - психологічний тиск з боку "Нафтогазу"

Понеділок, 21 липня 2014, 16:10

"Заявлене НАК "Нафтогазом України" відключення ПАТ "Київенерго" від постачання газу, як міра покарання за накопичений борг, може виявитися неефективним.

Про це заявила експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Деделюк.

"Київенерго" поступово зменшує існуючу заборгованість. З лютого по квітень 2014 року сума знизилася майже вдвічі - на 1,8 мільярда гривень. Минулого тижня компанія перерахувала 35 млн гривень в рахунок боргу.

"Не зважаючи на це "Нафтогаз" приймає рішення тиснути на енергокомпанію", - вказує Деделюк.

Реклама:

За її словами, складність ситуації в тому, що борг споживачів за теплову енергію перед самим "Київенерго" на сьогодні становить 1,833 мільярда гривень. А структура цієї заборгованості об’єктивно не сприяє швидкому погашенню - борг ЖЕО становить 1030,3 млн гривень, бюджетних установ - 771,5 мільйона грн.

При цьому тільки київські бюджетники винні 740,8 мільйона гривень.

"Зрозуміло, що вони не зможуть без допомоги держави погасити поточну заборгованість перед компанією, отже і перед "Нафтогаз", - говорить експерт.

Крім того, на думку Деделюк, слід пам’ятати, що обмеження теплопостачання лише знижує ймовірність зростання боргу, водночас ставить під сумнів можливість надходження від реструктуризованого боргу взагалі.

Якщо говорити про можливі варіанти виходу із ситуації, експерт розглядає   реструктуризацію боргу, контроль над зменшенням заборгованості по кожному об’єкту при чіткому гарантуванні оплати поточних платежів та погашення накопиченої за попередні періоди заборгованості.

"Паралельно необхідно впроваджувати окремі державні програми по переведенню котелень з використання імпортного природного газу на інші види палива", - додає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!