Екс-глава Нацагентства з питань держслужби: Україні вистачить 100 тисяч чиновників

Середа, 4 червня 2014, 13:36

Екс-глава Нацагентсва з питань держслужби Денис Бродський вважає, що кількість чиновників необхідно скоротити втричі.
 
Про це він заявив в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ".
 
"Співробітники держорганів орієнтуються не на результат, а на процес і освоєння бюджету. Логіка дій - давайте проводити на рік по п'ять конференцій, тому що у нас є на це бюджетування. А те, що коефіцієнт корисної дії у них 3,6% - нікого не бентежить. Головне освоїти гроші, а то наступного разу не дадуть", - відзначає він.
 
"У чиновників прийнято давати відповідь на чотири сторінки, з якої неможливо зрозуміти - так можна чи не можна", - додає екс-чиновник.
 
За його словами, основне джерело корупції - це держзакупівлі.
 
"Але я не думаю, що більшість чиновників - злісні корупціонери. Більшість співробітників молодшої та середньої ланки - це некваліфіковані виконавці, які радіють коробці цукерок. Хабарі - це скоріше до начальників", - говорить Бродський.
 
"Сьогоднішній держапарат - це суцільна Візантія, де все працює за принципом взаємних поступок і позичань. Іван Іванич просить Петра Петровича не затягувати з тим-то, а натомість обіцяє посприяти з чимось іншим. Якщо не подзвонити, чи не попросити, то будь-який документ будуть маринувати максимально довго", - заявляє він.
 
Бродський також підкреслює, що процес утворення держслужбовців - це профанація, на якій відмивається дуже багато грошей.
 
"Ви можете не повірити, що п'ятнадцятиденна програма навчання в українському ВНЗ коштує 30 тисяч гривень. А саме стільки платило агентство торік", - зазначає екс-глава Нацагентсва з питань держслужби.
 
За його словами, з людьми, які зараз сидять в міністерствах і відомствах, можна працювати, і перезапустити систему можна, якщо поміняти начальників і дати нормальні інструменти і нові правила.
 
"Звичайно, стільки чиновників, скільки є зараз (близько 340 тисяч), Україні не треба - цілком вистачить 100 тисяч чоловік. Що робити з рештою? Запитайте у будь-якої людини на вулиці, чи хвилює його доля скорочених чиновників. Нікого крім самих чиновників не хвилює. Перевчать, підуть працювати в приватний сектор", - вважає Бродський.
 
Висловив свою думку колишній держслужбовець і про нинішній уряд.
 
"Сьогоднішній Кабінет міністрів - це конфедерація міністерств. У більшості міністрів немає загальної благородної мети, вони як і раніше зайняті тим, що доводять один одному хто крутіше і у кого більше повноважень", - підкреслює він.
 
"Я не можу сказати, що система змінюється. Ви можете назвати хоча б кілька прозорих кадрових призначень зроблених вже новим Кабміном? Більшість призначень відбувається через кабінети і телефони. Люди, які ніколи в приватному бізнесі не працювали і офіційно нічого не мають, не соромляться приходити на засідання Кабміну в годинах за десятки тисяч доларів. Питання - звідки у нього такі годинники - як і раніше ніхто не задає", - додав Бродський.
 
Як раніше повідомлялося, Денис Бродський - один з кращих HR фахівців України з 14-річним досвідом. До квітня 2014 він працював HR- директором Platinum Bank.
 
Після української революції вирішив спробувати себе в ролі чиновника, але пропрацював недовго і наприкінці травня написав заяву про звільнення.
 
Причиною звільнення стали розбіжності з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком у питанні розслідування інциденту із затримкою виплати грошової компенсації сім'ям "Небесної сотні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: