ЄС оскаржить у СОТ заборону Москви на поставки європейської свинини

Неділя, 29 червня 2014, 14:35

Європейський союз 10 липня вимагатиме створення групи експертів у рамках Світової організації торгівлі, оскаржуючи правомочність введення Москвою заборони на поставки європейської свинини на російський ринок.

Про це повідомили в п'ятницю в СОТ, пише "Прайм".

Як розповіло джерело агентства, питання про формування панелі арбітрів буде розглянуто на спеціальному засіданні Органу з вирішення спорів СОТ, наміченому на 10 липня.

На перший раз країна, до якої подається позов, може відхилити запит, однак вдруге - зазвичай через місяць після першого - такої можливості у неї вже не буде, і група експертів призначається.

Реклама:

Двосторонні консультації, на яких експерти Росії і ЄС намагалися вирішити протиріччя в досудовому порядку, пройшли з 30 квітня по 1 травня.
Однак, за даними Євросоюзу, вони закінчилися безрезультатно.

Заборона на ввезення до Росії свинини та живих свиней з усіх країн Євросоюзу була ведена 30 січня поточного року через загрозу африканської чуми свиней.

Крім того, з 7 квітня Россільгоспнагляд ввів обмеження на постачання в РФ всіх видів готової м'ясної продукції з свинини з Польщі та Литви. Після чого 8 квітня 2014 ЄС подав до СОТ позов до Росії у зв'язку з забороною поставок свинини з Європи.

Росія приєдналася до СОТ в серпні 2012 року після 19 років переговорів. Менш ніж через рік, в липні 2013 року, Євросоюз опротестував правомірність чинного в Росії утилізаційного збору на автомобілі іноземного виробництва, в квітні - подав у СОТ скаргу з приводу заборони на імпорт свинини, а в кінці травня - з приводу антидемпінгових мит відносно легких комерційних автомобілів.

Росія у свою чергу в грудні 2013 подала позов до ЄС, а в квітні нинішнього року - по третьому енергопакету Євросоюзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: