Кубів скаржиться на протидію судів боротьби з виведенням коштів

Середа, 18 червня 2014, 17:09

Спроба Національного банку забрати ліцензії у двох банків, що займалися переведенням у готівку і виведенням коштів за межі країни, завершилася невдачею через скасування судами рішень центробанку.

Про це заявив глава НБУ Степан Кубів, виступаючи у Верховній раді в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Два банки вивели 10 млрд і провели готівкові операції, невластиві, використовуючи інструмент сільськогосподарських підприємств, 110 млрд. Відповідно, ми забрали ліцензії у тих банків. І ви знаєте, чим це закінчилося? Рішення судів дніпропетровського одного і одного київського - призупиняють дію постанови Національного банку!", - сказав голова НБУ.

"У мене була розмова із прем'єром і президентом, де вживаються невідкладних заходів щодо досконалим тим, я б сказав, дій, які є злочинними на сьогоднішній день, що визначить, відповідно, суд", - додав Кубів.

Реклама:

Він нагадав, що правління НБУ ухвалило рішення із боротьби з "мийками" та конвертаційними пунктами, що працювали в останні три роки. За його словами, близько 20 невеликих банків у 2012-2013 роках здійснювали невластиву банківській системі функцію, що негативно вплинуло на довіру громадян до банків.

Кубів уточнив, що через них за два роки було переведено у готівку 240 млрд гривень. Крім цього, активізація фінансового моніторингу викрито групу злочинців, які зуміли вивести за межі країни "через елемент інвестиційних рахунків" понад 10 млрд доларів.

"Остання перевірка Національного банку одного маленького київського банку: на одну фізичну особу відкрито 252 поточні рахунки. За січень-лютий через цю особу виведено 4,9 млрд гривень", - навів ще один приклад голова НБУ.

"Це цифри, які говорять самі про себе, що якщо правоохоронна система здатна на сьогодні за цими фактами швидко опрацювати, у нас достатньо ресурсів, які можемо повернути в казну держави", - наголосив Кубів. Водночас він не уточнив, про які саме банки йдеться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!