Великобританія каратиме за валютні маніпулювання

Четвер, 12 червня 2014, 11:30

Влада Великобританії має намір ввести кримінальну відповідальність за маніпулювання котируваннями на ринку іноземної валюти, а також на ринках сировинних товарів і облігацій.

Про це оголосив британський міністр фінансів Джордж Осборн, пише "Прайм".

При цьому він заявив, що Великобританія не має наміру запроваджувати у себе заходи кримінальної відповідальності за маніпулювання ринками, розроблені Євросоюзом.

Замість цього, за словами Осборна, британська влада розробить власні норми, які будуть більше відповідати потребам лондонського Сіті - найбільшого фінансового центру Європи.

Реклама:

"Репутація Сіті має велике значення для економіки Великобританії, - йдеться у промові Осборна. - Розташовані тут ринки визначають процентні ставки по іпотеці для простих людей, обмінні курси, що впливають на наш експорт і відпустки, ціни на сировинні товари, які ми купуємо. Я маю намір вжити заходів проти зловживань, присікти неприпустиму поведінку деяких, щоб на ринках панувала справедливість щодо багатьох людей, які від них залежать ", - додав глава мінфіну.

У 2008 році спалахнув гучний скандал, коли стало відомо, що співробітники низки найбільших британських банків здійснювали махінації при визначенні Лондонської ставки міжбанківського кредитування LIBOR.

Вона служить міжнародним орієнтиром для визначення процентних ставок по фінансових продуктах на суму в 350 трлн доларів, таких як іпотечні кредити.

LIBOR визначається як середня величина відсотків, за якими провідні лондонські банки беруть кредити на міжбанківському ринку.

З'ясувалося, що під час світової фінансової кризи 2008 року деякі банки навмисно занижували або завищували свої ставки, щоб отримати прибуток від угод або штучно поліпшити враження про свою кредитоспроможність.

Розслідування, проведене органами фінансового регулювання, показало, що подібні маніпуляції відбувалися з 1991 року.

За підсумками розслідування багато банків були оштрафовані на загальну суму в кілька мільярдів фунтів. Маніпуляції з LIBOR були визнані у Великобританії кримінальним злочином з максимальним покаранням у сім років в'язниці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: