Австралія і Японія домовилися про вільну торгівлю

Вівторок, 8 квітня 2014, 15:16

У понеділок Японія і Австралія досягли базової угоди про вільну торгівлю.

Про це пишуть "Вести.ru".

Як наголошується, договір забезпечить умови, при яких японські автомобілі та австралійські сільськогосподарські товари будуть реалізовуватися за нижчими цінами, а це здатне допомогти подолати безвихідь у торгових переговорах Тихоокеанського регіону.

Угода, досягнута між прем'єр-міністром Сіндзо Абе і прем'єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом, після семи років переговорів стала першою угодою Японії про вільну торгівлю з великим експортером сільськогосподарської продукції.

Реклама:

Обидві сторони сподіваються, що угода послужить каталізатором для прискорення переговорів про створення зони вільної торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Японія і Австралія є одними з 12 країн-учасниць.

Ці переговори зайшли в глухий кут через тарифи на торгівлю сільськогосподарською продукцією, які, на думку США, повинні бути зняті. Тоді як Японія хоче їх зберегти на зниженому рівні. Договір між Токіо і Канберрою підписаний за 2 тижні до візиту президента США Барака Обами до Японії.

Проте угода Японії з Австралією може зрештою ускладнити завдання для американських парламентерів, які закликали Сіндзо Абе відкрити сільськогосподарські ринки в рамках ТЕС.

"Мета австралійсько-японської угоди куди менш значна, ніж ті, які лідери мають намір досягти в ході Транс-Тихоокеанського партнерства", - сказав прес-секретар торгового представника США Майк Фроман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: