Думка експерта: Україна в кращому випадку зможе скоротити імпорт газу з РФ на 15-20%

Середа, 2 квітня 2014, 14:21

У 2014 році Україні в кращому випадку вдасться скоротити імпорт російського газу на 15-20%.

Таку думку висловив глава "Комітету енергетичної незалежності України" Іван Надєїн.

"Розраховувати на кардинальні зміни можна, починаючи з 2015 року. Зробити щось зараз буде складно, оскільки енергетичний ринок інертний, а у нас цілий список питань, на вирішення яких потрібен не один місяць", - вважає експерт.

За його словами, дуже показове у цьому плані питання організації реверсних поставок зі Словаччини.

Реклама:

"Реверс Україні необхідний як повітря. Однак переговори зі Словаччиною мають свої політичні та економічні складнощі, які відтягують підписання контракту. Організувати реверс можна через термінал Велке Капушани, але "Газпром" зарезервував словацькі транзитні потужності до 2029 року", - відзначає Надєїн.

Він також додав, що днями російська монополія дала знижку на газ основному словацькому постачальнику, компанії SPP. Тому робити різкі кроки Словаччина не буде і, якщо вийде, по-тихому продовжить саботувати процес переговорів. Але навіть якщо вдасться домовитися, потрібен час на будівництво труби для організації фізичного реверсу.

На думку експерта, ще один важливий фактор - закачування газу в підземні газові сховища.

"За підсумками січня-лютого Україна скоротила імпорт російського газу на 13,1%, до 4,1 млрд кубометрів. Це вдалося зробити в тому числі за рахунок газу з ПГС, в підсумку запаси в підземних сховищах виснажилися до мінімальної позначки в 7,2 млрд кубометрів", - заявив він.

"Для забезпечення безперебійного транзиту до Європи необхідно 17-19 млрд кубометрів. Запитання: де ми докупимо необхідні обсяги? Зі Словаччини ми можемо отримати до 12 млрд кубометрів, але цього недостатньо для внутрішнього ринку і закачування в ПГС", - підкреслив Надєїн.

За словами експерта, нова ціна на газ в 385,5 доларів свідчить про те, що Росія не готова рубати з плеча, і спробує утримати український ринок.

"Війна війною, а бізнес - бізнесом. Для "Газпрому" в Європі зараз величезні ризики. Італійська Eni готова відмовитися від "блакитного палива" з РФ, а це найбільший імпортер в Європі, в 2013 році компанія купила у "Газпрому" 21,5 млрд кубометрів газу. За Eni можуть піти інші, тому зараз позиція російської сторони буде пом'якшуватися", - заявив експерт.

"Можливо, на майбутніх переговорах глав "Нафтогазу України" і "Газпрому" ми навіть почуємо про готовність РФ дати нам кредити на закачування газу", - вважає голова Комітету енергетичної незалежності.

За його словами, Україна повинна обрати європейський енергетичний вектор розвитку і не мати жодних ілюзій щодо мотивів і методів роботи "Газпрому".

"У 2014 році ми повинні закласти основи для диверсифікації поставок енергоресурсів і скорочення споживання газу. Для цього потрібно організувати реверсні поставки з можливістю прокачування 10-15 млрд кубометрів щорічно, почати реальне будівництво LNG-терміналу проектною потужністю 5 млрд кубометрів і провести ряд заходів щодо заміщення газу альтернативними джерелами енергії, у тому числі в ЖКГ", - вважає експерт.

"Якщо це буде зроблено, вже в 2015 році ми почнемо істотно скорочувати залежність від імпорту російського газу, але не раніше", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!