Держдума і Центробанк готуються штрафувати Visa і MasterCard

Понеділок, 14 квітня 2014, 09:23

Центральний банк готовий при доопрацюванні поправок до закону "Про національну платіжну систему" розглянути запровадження відповідальності платіжних систем у разі припинення ними обслуговування банківських карток фізичних осіб.

Про це пишуть "Известия".

Відповідні пропозиції містяться в офіційній відповіді першого заступника голови ЦБ Олексія Симановского на депутатський запит заступника голови комітету Держдуми з бюджету і податків Оксани Дмитрієвої, яка наприкінці березня зажадала від ЦБ компенсувати збитки громадян, постраждалих від дій платіжних систем.

Як зазначається у відповіді Симановского, чинна редакція закону про національну платіжній системі "не передбачає компенсації втрат власників карток", тому "питання про доцільність поширення відповідальності оператора платіжної системи щодо клієнтів - фізичних осіб може бути предметом розгляду при доопрацюванні до другого читання законопроекту з поправами до закону "Про національну платіжній системі".

Реклама:

Крім того, Симановський зауважує, що незважаючи на те, що за законом з 1 липня поточного року розрахункові центри платіжних систем повинні перебувати тільки на території РФ, міжнародні платіжні системи придумали схему, як обійти цю вимогу.

Зокрема, як пише Симановський, правилами платіжних систем Visa і MasterCard передбачено, що для формального виконання вимог закону, розрахунки будуть здійснюватися їх дочірніми російськими юрособами, однак для цього використовуватимуться "програмно-технічні засоби іноземних операційних центрів, що зберігає залежність від них" як банків, так і фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: