Відтік капіталу з Росії за рік може перевищити 200 мільярдів

Вівторок, 18 березня 2014, 15:42

Чистий відтік капіталу з Росії за підсумками першого кварталу 2014 року може становити більше 50 мільярдів доларів, в цілому за рік - понад 200 мільярдів.

Про це заявив директор Інституту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв, передає "Прайм".

"Щодо відтоку капіталу відомий поки тільки січневий показник - 17 мільярдів доларів. Є оцінки, ми їх поділяємо, що за результатами першого кварталу відтік буде близько 50 мільярдів доларів. Від 150 до 200 мільярдів доларів складе чистий відтік капіталу в цьому році", - сказав Ніколаєв.

У вівторок глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв повідомив журналістам, що чистий відтік капіталу з РФ в січні-лютому 2014 року оцінюється в 35 мільярдів доларів.

Реклама:

"Ми практично щодня рахуємо відтік капіталу. За перший квартал у нас поки що виходить, що це буде близько 73-75 мільярдів доларів", - у свою чергу додав директор Центру структурних досліджень Інституту економічної політики імені Гайдара Олексій Ведев.

Ніколаєв додав, що навіть за одним цим показником розраховувати на стабільність національної валюти не доводиться. Але, на його думку, у ослаблення рубля є й інші причини.

За його словами, головна фундаментальна причина - це стан російської економіки.

"Ми фактично увійшли в рецесію, лютневі дані це ще більшою мірою підтвердять. За ВВП ще якесь зростання буде за підсумками першого кварталу, по всій видимості в межах 1%, але окремі види діяльності вже показали мінус - це будівництво, спад інвестицій в основний капітал", - зауважив Миколаїв.

Крім того, на фундаментальні причини для ослаблення рубля накладаються фактори іншого характеру, зокрема, геополітичного характеру, зазначив Ніколаєв.

"Рубль буде слабшати, не "обвально", на це вистачить резервів. Наш осінній прогноз був 37 рублів середньорічний, швидше за все, не буде реалізований. 40 рублів до кінця року за доларом ми можемо мати", - сказав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!