Статки Януковича оцінюються в 12 мільярдів доларів - Аслунд

Середа, 26 лютого 2014, 13:20

За останні чотири роки Україна пережила безпрецедентне пограбування власними правителями: за оцінками, стан сім'ї Януковича становить 12 мільярдів доларів.

Про це пише у своїй колонці на "ЛігаБізнесІнформ" старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона, у минулому радник уряду України з економічних питань Андерс Аслунд.

За його словами, якщо новий уряд збирається повернути хоча б частину награбованого, йому в цьому питанні потрібна буде міжнародна допомога.

На думку експерта, ці проблеми є відображенням економічної політики Януковича, що мала одну мету: збагачення його особисто, його сім'ї і декого з його приятелів.

Реклама:

В результаті, Україна страждає від трьох великих економічних проблем.

По-перше, її зовнішні платежі знаходяться на нестабільному рівні. Дефіцит по рахунку поточних операцій у минулому році склав, згідно з оцінкою, 8,3% ВВП. Резерви країни в іноземній валюті швидко виснажуються - на даний момент їх вистачає лише на два з лишком місяці імпорту.

По-друге, на нестабільному рівні знаходяться і державні фінанси - бюджетний дефіцит досяг майже 8% ВВП. Відсотки за державними зобов'язаннями стрімко зростають.

По-третє, економіка знаходиться в рецесії протягом п'яти кварталів, починаючи з середини 2012 року.

"Фактично ВВП України pріс на 3,3% за останній квартал 2013 року, оскільки протести змусили президента стримати свій фаворитизм. Проте, багато чого можна і потрібно зробити дуже швидко, оскільки у України закінчуються гроші", - попереджає Аслунд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!