Україну та Бразилію попередили про припинення припливу капіталу

Субота, 1 лютого 2014, 12:25

Бразилія, ПАР, Туреччина і Україна більше за інших країн, що розвиваються схильні до ризику різкого скорочення надходження капіталу, аж до повної зупинки припливу грошей.

Про це пише Bloomberg з посиланням на доповідь Morgan Stanley, передає "Лента.ру".

Економісти банку оцінювали ризик держав залишитися без припливу капіталу за декількома факторами: залежність країни від запозичень, розмір дефіциту рахунку поточних операцій, залежність від ситуації в Китаї, гнучкість у здійсненні економічної політики.

Зокрема, в Бразилії зовнішній борг у два рази більше валютних резервів, причому держборг становить 70 відсотків ВВП, дефіцит поточного рахунку складає 4% ВВП, а інфляція - 6%. Перед цією країною та іншими державами стоїть завдання фінансування дефіцитів бюджету і торгового балансу.

Реклама:

Туреччина і ПАР, нацвалюти яких, як і в інших країнах, що розвиваються, істотно подешевшали на початку 2014 року, недавно підвищили процентні ставки.

Morgan Stanley зазначив, що це правильний крок, який допоможе зміцнити національну валюту.

Ризик такого сценарію в країні збільшується у міру зростання дефіциту поточного рахунку, скорочення золотовалютних резервів, спаду темпів зростання ВВП.

Зупинка припливу капіталу в новітній історії відбувалася в Туреччині, Аргентині, Мексиці, Таїланді, Південній Кореї, Росії.

Зазвичай зупинка припливу капіталу супроводжується банківською чи валютною кризою .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!