Соркін каже, що банки активніше фінансуватимуть економіку

Понеділок, 20 січня 2014, 20:54

У міру відновлення економічного зростання, комерційні банки будуть активніше фінансувати реальний сектор економіки і його частка в кредитних портфелях зростатиме.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив голова Національного банку України Ігор Соркін.

"Найважливішим напрямом залишається зниження ставок по кредитах. Це завдання поставив перед НБУ та урядом президент, по ряду об'єктивних і суб'єктивних причин в 2013 році нам її до кінця вирішити не вдалося, хоча зрушення, безперечно, є: ставки, хоч і повільно, але знижуються", - зазначив глава Нацбанку.

Соркін нагадав, що законодавство не передбачає обмеження максимальної кредитної ставки.

Реклама:

"Національний банк має достатній набір інструментів, які він може застосувати у разі збільшення ризиків банківських операцій, у тому числі і по споживчому кредитуванню", - підкреслив він.

Глава НБУ зазначив, що частка споживчих кредитів у кредитних операціях банків в 2013 році дещо скоротилася - до 14%.

При цьому на початок 2009 року вона досягала 23%.

"Так, останнім часом спостерігається певне зростання обсягу кредитів, виданих населенню на споживчі цілі. Але, ще раз повторю, що банківська система, перш за все, націлена на кредитування реального сектора економіки. За 2013 рік зростання кредитування реального сектора економіки в 7 разів перевищило зростання споживчого кредитування", - уточнив Соркін.

У цілому за п'ять років, за його словами, обсяг споживчого кредитування в національній валюті збільшився на 40 млрд гривень, а в іноземній валюті зменшився на 93 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: