Відстрочка газових платежів поліпшила НБУ валютну статистику

Понеділок, 4 листопада 2013, 12:41

У вересні дефіцит платіжного балансу України виявився мінімальним за останні три місяці - 105 мільйонів доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, незважаючи на поліпшення динаміки, сумарно за III квартал з країни пішло 635 млн доларів, тоді як в I-II кварталах Національний банк фіксував приплив капіталу. Завдяки цьому платіжний баланс залишається профіцитним - 1,55 млрд доларів.

Поліпшення стану валютного ринку дивно на тлі зростання дефіциту рахунку поточних операцій з 1,55 млрд доларів у серпні до 2,01 млрд доларів.

Реклама:

У НБУ пояснюють таке погіршення несприятливою ціновою кон'юнктурою на світових ринках: експорт продукції металургії знизився на 6,2% (порівняно з вереснем 2012 року), аграрної продукції - на 14,7%, машинобудування - на 16,7%.

"Незважаючи на зниження в цьому році обсягів закупівлі природного газу, ситуація з рахунком поточних операцій не поліпшується - його дефіцит виявився навіть вище, ніж у вересні 2012 року. Цей фактор залишається серйозною загрозою для платіжного балансу", - вважає головний економіст ІК Dragon Capital Олена Білан.

Погіршується ситуація з припливом прямих іноземних інвестицій - у вересні було зафіксовано їх відтік у розмірі 60 млн доларів.

Приплив грошей за фінансовим рахунком становив 1,91 млрд доларів. Якщо банки скорочували зовнішню заборгованість, то підприємства і держава продовжували брати кредити - на 496 млн доларів і 695 млн доларів відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!