В Раді зареєстрували черговий законопроект про прозорі держзакупівлі

П'ятниця, 1 листопада 2013, 12:19

У Верховній раді зареєстрований законопроект, метою якого є закриття існуючих прогалин в українському антикорупційному законодавстві та прозорість державних закупівель.

Про це йдеться у повідомленні "Центру протидії корупції".

Авторами законопроекту №3522 являються представники парламентської більшості та опозиційних фракцій: В.Чумак, С.Тигіпко, П.Петренко, Л.Оробець, О.Махніцький.

Як зазначається у повідомленні, однією з ключових норм законопроекту стало повернення контролю за державними підприємствами, як того вимагала Європейська комісія.

Реклама:

"У разі прийняття цього законопроекту в Україні буде закрита найбільша корупційна діра, через яку, за підрахунками СБУ, щороку розкрадається близько 50 млрд бюджетних коштів", - наголошують експерти "Центру протидії корупції".

Також законопроект містить ряд інших важливих норм, що мають наблизити українське антикорупційне законодавство до європейських стандартів, зазначають експерти. Зокрема, передбачено поширення юрисдикції України на корупційні злочини, вчинені іноземцями за межами України у співучасті із службовими особами, які є громадянами України.

Одним з важливих нововведень цього законопроекту, наголошують в центрі, є можливість анонімно повідомляти про вчинення корупційного злочину, що має значно збільшити кількість повідомлень про такі правопорушення.

За словами народного депутата від Партії регіонів Сергія Тігіпко, прозорість при проведенні тендерних закупівель та відкритість інформації про них не лише мінімізують корупцію, а й наблизять Україну до найкращих європейських  стандартів.

"Цим законом виконується не лише ключова антикорупційна вимога Європейської Комісії на шляху до візової лібералізації з ЄС, а й ліквідовується найбільша корупційна схема в країні - непрозорі закупівлі державними підприємствами, через які лише за минулий рік нас обікрали на 50 млрд гривень. Наявність цієї норми в законопроекті - ключова умова опозиції для голосування за нього", - зазначив голова антикорупційного комітету ВР, народний депутат від "УДАР" Віктор Чумак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!