"Нафтогаз" випустить облігації майже на 5 мільярдів

Вівторок, 24 вересня 2013, 09:00

Кабінет міністрів оприлюднив постанову, якою дозволив монополії випуск облігацій на 4,8 мільярда гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

НАК "Нафтогаз України" випустить облігації на 4,8 млрд гривень, випливає з оприлюдненої 23 вересня постанови уряду №686 від 21 серпня.

"З такою пропозицією до Кабміну звернулося Міненерговугілля. Згідно з документом, розміщення буде закритим строком на три роки. Процентна ставка складе 10 % річних. Залучені кошти передбачається направити на рефінансування існуючих боргів", - пише видання.

Реклама:

Рішення Кабміну випустити облігації "Нафтогазу" пов'язано з важким фінансовим станом монополії, говорить голова аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін.

"У I півріччі чистий дохід компанії від реалізації продукції знизився в 1,65 рази (до 38,1 млрд гривень) , в той же час чистий збиток зріс в 2,3 рази (до 9,9 млрд гривень)", - зазначив він.

На думку експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, в короткостроковій перспективі чекати позитивної динаміки зростання фінансових показників "Нафтогазу" не доводиться.

Нагадаємо, раніше в "Нафтогазі" заявляли, що борги теплокомуненерго перед компанією загрожують зривом підготовки до опалювального сезону і виконання домовленостей з "Газпромом".

Борг складає 17,5 млрд гривень, що є рекордною сумою за роки незалежності України, повідомили виданню в прес -службі Міненерговугілля.

Найбільші борги за газ у Дніпропетровській (2,5 млрд гривень) , Донецькій (2,7 млрд гривень) і Харківській областях (2,2 млрд гривень), а також у Києва (2,2 млрд гривень).

Як пише видання, незважаючи на це, в "Нафтогазі" розраховують закінчити цей рік із прибутком.

Раніше Кабмін розглянув фінансовий план компанії, згідно з яким монополія планує отримати 600 млн гривень прибутку проти 10 млрд гривень збитків роком раніше. Для уряду зараз важливо поліпшити фінансовий стан компанії - це одна з вимог МВФ. Для виконання даних завдань планується виділити чималі кошти з держбюджету - понад 24 млрд гривень.

У свою чергу, банкіри не можуть сказати, кому будуть цікаві облігації "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!