У Ялтинського заповідника відбирають 700 га цінних земель – екологи

Понеділок, 23 вересня 2013, 17:46

Під прикриттям будівництва газопроводу із Ялтинського заповідника вилучають 700 га цінних земель.

Про це повідомляє екологічна група "Печеніги".

Як зазначається в повідомленні, у 2013 році без будь-яких законних підстав близько 100 га земель Ялтинського заповідника опинилися в користуванні сторонніх власників.

За інформацією екологів, органи місцевого самоврядування Великої Ялти продовжують незаконні відчуження територій заповідника - відповідно до проектів генеральних планів Кореїза, Ялти і Алупки, які передбачають розширення даних населених.

Реклама:

"Алупка вже приступила до їх незаконного освоєння, проект генерального плану Кореїза передбачає його розширення на 452 заповідних гектари, Ялту за рахунок земель заповідника передбачається розширити на 400 га", - йдеться в повідомленні.

Однак, найбільш кардинальні зміни конфігурації заповідника, кажуть екологи, передбачає розроблений в 2012 року "Проект зміни меж і розширення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника".

"Відповідно до нього більше 700 гектар субтропічних природних комплексів заповідника обміняють на ділянки гірського поясу, представлені яйлами й старовіковими буковими лісами. Процедурно це має виглядати як вилучення із заповідника субтропічних ділянок, що узаконить більшість згаданих вище захоплень земель та включення до нього гірських", - пояснюють "Печеніги".

"Фактично, під прикриттям охорони одних цінних територій робляться спроби "роззаповідати" інші - не менш цінні, унікальні для України, субтропічні ділянки", - додають вони.

За даними екологічної групи, підставою для розробки "проекту розширення Ялтинського заповідника" стало доручення президента України від 08.08.2011 "Про розроблення пропозицій щодо розширення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника".

Кошти на розробку даної документації - 1,788 млн гривень, були виділені з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Тендер на розробку проекту виграло ТОВ "Торсистем Бутзбах Груп-Україна", яке до цього спеціалізувалося на оптовій торгівлі.

На підставі цієї документації Мінприроди підготувало відповідний проект указу президента. Нововведеннями цього документу стало "упорядкування" території заповідника і виділення 712,74 гектар для прокладки магістрального газопроводу "Ялта-Форос-Севастополь".

Як зазначають "печеніги", у 2005 році при подібних же обставинах газопровід вимагав близько 50 га. Ще близько 50 га може бути вилучено для організації полігону побутових відходів Ялти і будівництво дороги.

"Звідки з'явилася потреба вилучити ще близько 600 га, і на які потреби вони будуть використовуватися – питання риторичне", - підкреслюється в повідомленні.

На даний момент проект указу знаходиться на доопрацюванні.

В екологічній групі наголошують, що 9 лютого поточного року відправили відкрите звернення до президента з проханням щодо введення мораторію на виділення земель з Ялтинського гірничо-лісового природного заповідника.

Утім, ця вимога, за їх словами, була проігнорована – "підготовка до зміни конфігурації заповідника не припинялася весь цей рік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: