Незабаром валютні вклади стануть менш прибутковими

Понеділок, 23 вересня 2013, 10:18

Незабаром українським банкам доведеться знизити ставки за депозитами в іноземній валюті - це викликано прийдешнім підвищенням норми резервування за довгостроковими валютними депозитами з 5% до 7%.

Про це пише "Комерсант- Україна".

У п'ятницю в НБУ повідомили про прийняття постанови № 371 "Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку".

Згідно з постановою, з 30 вересня буде підвищена норма резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7%.

Реклама:

За словами заступника директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександра Арсенюка, це рішення спрямоване на зниження рівня доларизації української економіки.

Нагадаємо, за підсумками серпня частка депозитів у валюті в загальному портфелі кредитних установ становила 39,2 % (246,5 млрд гривень). З початку 2009 року частка вкладів в іноземній валюті скоротилася всього на 5%.

НБУ також визначив, що в покриття обов'язкових резервів банки зможуть зараховувати придбані ними облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) в іноземній валюті в розмірі 10% їх балансової вартості в гривневому еквіваленті, тоді як до цих пір вони враховувалися у розмірі 10% від номінальної вартості.

Як пише видання, в перелік забезпечення будуть додані довгострокові ОВДП в національній валюті з терміном обігу більше 3600 днів, а також залишки грошових коштів, що знаходяться на рахунках банку, відкритих у Розрахунковому центрі.

Очікуване підвищення резервування під валютні депозити - вже не перший подібний крок регулятора. З 1 липня норматив обов'язкового резервування за короткостроковими коштами підприємств і населення в іноземній валюті підвищено з 9% до 10%, а за залученими коштами від банків та фінансових організацій-нерезидентів в іноземній валюті (крім російських рублів) - з 3 % до 5 %.

Збільшення резервування зробить вклади в іноземній валюті менш привабливими для банків.

"Норми резервування - один з факторів, які безпосередньо впливають на прибутковість вкладів. Їх збільшення знижує привабливість вкладів для банку і стимулює зниження ставок", - говорить директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Банку Національний кредит Наталія Аннікова.

"Банки будуть змушені знижувати процентні ставки за валютними депозитами", - прогнозує начальник управління організації та супроводу роздрібного бізнесу "Укрексімбанку" Вікторія Грецька.

Банкіри поки не беруться прогнозувати, як сильно знизяться процентні ставки за валютними депозитами після 30 вересня. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!