Ірак збирається стягнути c Shell 4,6 мільярда доларів

Понеділок, 26 серпня 2013, 16:53

Влада Іраку звинуватила англо-голландську нафтову компанію Royal Dutch Shell в недоотриманні зборів до бюджету країни на 4,6 мільярда доларів.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Agence France-Presse.

У розпорядженні AFP виявилося послання підрозділу нафтових контрактів і ліцензування (Petroleum Contracts and Licensing Directorate) іракського міністерства нафти віце-президенту місцевої доньки Shell Хансу Ніджкампу, яке датоване 21 липня 2013 року.

У листі Багдад звинувачує Shell в затримці щодо освоєнням родовища Меджнун (Majnoon) на півдні країни. Його розробка була припинена 1 липня 2012 за наполяганням нафтової компанії, якій, як стверджується в посланні, потрібно було провести ремонт наземних споруд.

Реклама:

Видобуток нафти на Меджнун повинен була відновитися до січня 2013 року, проте Shell так і не відновила виробництво. Іракська влада підрахували, що Shell не поставив щонайменше 44 мільйони барелів нафти, що призвело до втрат бюджету країни.

Іракські офіційні особи і Shell відмовилися коментувати інформацію у посланні. При цьому представник нафтової компанії Дієго Перес заявив, що переобладнання Меджнуна буде здійснюватися до тих пір, поки Shell не доб'ється прийнятного рівня безпеки для своїх співробітників.

До кінця року в нафтовій компанії розраховують довести обсяг видобутку до 175 тисяч барелів на добу.

Навесні 2013 року Reuters повідомило, що в Shell мають намір вкласти в Меджнун близько 1 мільярда доларів.

Права на розробку Меджнуна належать Shell і малайзійському нафтохімічному концерну Petronas. Shell контролює 45% акцій, 30% родовища належить Petronas, а інша частка - державній компанії Іраку.

Обсяг доведених нафтових запасів на родовищі сягає 12,5 мільярда барелів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: