Повернення продукції Roshen до РФ може затягнутися на роки - Онищенко

Субота, 24 серпня 2013, 12:04

Повернення кондитерської продукції української компанії Roshen на ринок РФ може серйозно затягнутися.

Про це заявив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"За минулий тиждень ми так і не отримали жодних пропозицій від української сторони в рамках реалізації наших домовленостей, що стосуються механізму повернення продукції. Учора від української сторони мені був представлений багатосторінковий фоліант англійською мовою, який не має нічого спільного з форматом домовленостей", - сказав Онищенко.

За його словами, цей документ українська сторона представила через міністерство економічного розвитку.

Реклама:

"Це дає мені підстави вважати, що українська сторона сприймає це технічне питання як політичне і діє в цьому напрямку", - зазначив Онищенко.

"При такому розвитку і при такій оцінці подій мені видається, що наше просування з даного питання йде на кілька років у майбутнє", - сказав Онищенко.

У середині серпня на переговорах у Москві Онищенко з міністром аграрної політики і продовольства Миколою Присяжнюком домовилися про механізм повернення кондитерської продукції Roshen до Росії.

Зокрема, передбачається інспекція чотирьох українських підприємств фахівцями Росспоживнагляду. Після інспекції відомство допустить українську продукцію на ринок, але буде вести контроль кожної партії.

Також досягнута домовленість про те, що на Україні за безпеку продукції, яка призначена для РФ, відповідатимуть спеціально акредитовані лабораторії.

Точні терміни повернення на ринок РФ цукерок Roshen не визначені, заявив Онищенко раніше.

"Ми будемо називати терміни, коли будуть вирішені базові питання: коли будуть акредитовані українські лабораторії та відбудеться повна інспекція заводів-виробників", - заявив Онищенко.

Нагадаємо, Росспоживнагляд 29 липня ввів заборону на постачання в РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen у зв'язку з її невідповідністю вимогам до якості. Корпорація відкидає ці звинувачення.

Позапланові перевірки продукції корпорації Roshen провели відповідні органи Казахстану, Узбекистану, Таджикистану, Киргизії та Молдови, Киргизії: порушень не виявлено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: