Українська податкова система продовжує погіршуватися - EBA

П'ятниця, 14 червня 2013, 09:11

Об'єднання податкової та митної служб у Міністерство доходів і зборів не втримало податковий індекс Європейської бізнес асоціації (EBA) від зниження.

Згідно з результатами третьої хвилі опитування EBA, в IV кварталі 2012 року-I кварталі 2013 року загальний показник становив 2,32 бала за п'ятибальною шкалою, передає "Комерсант-Україна".

Як пише видання, сотні європейських компаній, що брали участь в опитуванні, вважають, що невелике погіршення відбулося за всіма напрямками.

Найбільше на зниження рейтингу вплинуло посилення фіскального тиску (з 2,56 до 2,39 балів). Це викликало значні труднощі в діяльності 30% респондентів.

Реклама:

Тиск виражався, зокрема, в пропозиції 77% компаній сплатити податки авансом. Обтяжливі перевірки торкнулися 30% підприємств, а упереджені рішення судів або податкових органів - 35%. Як і в 2011 році, бізнес скаржиться на податкову міліцію (10%).

Згідно з індексом EBA, адміністрування податків все ще залишається важким для бізнесу, а податкове законодавство не сприяло залученню інвестицій та веденню бізнесу 61% підприємств.

При цьому 11% респондентів (найвищий показник за історію дослідження) вважають за необхідне змінити Податковий кодекс, а 4,5% підприємств рекомендують дотримуватися норм законодавства з паралельним введенням індивідуальної відповідальності за неправомірні дії інспекторів.

Виконавчий директор EBA Ганна Дерев'янко зазначила, що в умовах економічного спаду в Україні і на зовнішніх ринках бюджет не переглядається, тому бізнес відчуває тиск.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!