НБУ збільшив частку в Розрахунковому центрі до 77,6%

Субота, 1 червня 2013, 15:07

Національний банк шляхом викупу за офертою акцій у інших власників ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках" збільшив свою частку до 77,5741% з 22,86%,

Про це повідомив РЦОДФР в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, загальна кількість цінних паперів у власності НБУ в даний час становить 118,766 тис штук.

Як повідомлялося, оприлюднений в середині жовтня 2012 року закон "Про депозитарну систему" передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, які раніше поєднували комерційний депозитарій Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) і його конкурента - підконтрольний державі Національний депозитарій України.

Реклама:

Закон передбачає створення єдиного Центрального депозитарію (ЦД) на базі НДУ, хоча той і поступається ВДЦП за обсягами обслуговуваних активів.

У частині Розрахункового центру закон встановлює, що на першому етапі основним акціонером цієї структури, створюваної у вигляді ПАТ зі статутним капіталом мінімум 100 млн гривень, буде Національний банк, частка якого повинна перевищувати 75%, проте згодом, через п'ять років, вона може знизитися до 25% +1 акція.

Іншими акціонерами можуть бути професійні учасники фондового ринку та міжнародні депозитарно-клірингові установи.

У результаті Нацбанк збільшив свою частку в ньому до більш ніж 75% акцій, задовольнивши тим самим вимоги закону, в той же час ВДЦП не уточнюється точний пакет акцій, який придбав Нацбанк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!